Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 30/04/2025
Πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο, όπως και στην περίπτωση της φετινής που αρχίζει τυπικά την 1η Μαΐου, όλοι οι αρμόδιοι ομνύουν στην πρώτη προτεραιότητα της πρόληψης. Οι μνήμες, ωστόσο, από τις πυρκαγιές του 2024 είναι πολύ νωπές, με απολογισμό μια νεκρή στο Άνω Πάτημα Χαλανδρίου, δεκάδες καμένα ακίνητα, εκατοντάδες ζώα νεκρά και χιλιάδες στρέμματα πρασίνου στάχτη, σε μια φωτιά που τον περασμένο Αύγουστο, «διέσχισε» 30 χιλιόμετρα για να σβήσει εντός… αστικού ιστού.

Πέρσι, ο Υμηττός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά, η οποία ευτυχώς δεν επεκτάθηκε. Οι φλόγες θα μπορούσαν να ξεφύγουν, εάν, σε αυτή την περίπτωση, δεν έδειχναν όλοι οι εμπλεκόμενοι άμεσα ανακλαστικά ή επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι.
Παρότι, αυτό το διάστημα, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στρέφονται στη διαχείριση της φετινής αντιπυρικής περιόδου, oι πληγές της περσινής παραμένουν ανοικτές.
Πυρόπληκτοι κατοικούν σε κοντέινερ, οι καθαρισμοί στους ιδιωτικούς χώρους δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ εκκρεμούν και σειρά «καυτών» ζητημάτων, ιδίως για το Χαλάνδρι: Η διευθέτηση του ρέματος Βριλησσού, oι εργασίες δικτύου ομβρίων υδάτων στο Πάτημα, η αναγκαιότητα πολεοδομικής & χωροταξικής οργάνωσης πέριξ του δημοτικού νεκροταφείου παραμένουν στον «αέρα».
Τα θέματα αυτά, μάλιστα, τέθηκαν στο ανώτατο επίπεδο, στον πρωθυπουργό της χώρας, από τον δήμαρχο Χαλανδρίου, τον περασμένο Αύγουστο. Τότε, ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στον Σ. Ρούσσο για «την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση» και ότι «θα τεθούν σε προτεραιότητα ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας και πολεοδομικής οργάνωσης». Ωστόσο, με εξαίρεση τους καθαρισμούς των ρεμάτων -όπου υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, στα υπόλοιπα θέματα δεν καταγράφηκε καμία επίσημη εξέλιξη έως σήμερα.
Την ίδια ώρα, κάτοικοι και φορείς της Αγίας Παρασκευής είναι προβληματισμένοι με την εικόνα του Υμηττού, την οποία αποδίδουν στα προγράμματα «Antinero» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Αλόγιστη κοπή υγιών δέντρων για διάνοιξη φαρδύτατων δρόμων και ανεπαρκής απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες ανησυχίες.
Ας ελπίσουμε να λυθούν οι εκκρεμότητες άμεσα, ώστε να μιλάμε για αντιπυρικές περιόδους καλύτερης προετοιμασίας και όχι… προβλημάτων.