«Τρεις λέξεις θα σου πω: Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Σε λίγο καιρό αυτό θα είναι το νούμερο 1 θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Όταν πριν από 8 μήνες ο έμπειρος αυτοδιοικητικός με μεγάλη πείρα στα Πολεοδομικά θέματα του Δήμου Βριλησσίων μου έκανε την παραπάνω επισήμανση, ομολογώ ότι δεν έδωσα τη δέουσα σημασία, καθώς το προεκλογικό κλίμα των ημερών τότε μονοπωλούσε την ατζέντα της ειδησεογραφίας.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όμως, δεν θα μπορούσα παρά να ανακαλέσω στη μνήμη μου τα λόγια του….
Αυτόν τον μήνα ο ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) κλείνει 12 χρόνια ισχύος. Αν και τροποποιήθηκε με αρκετές αναθεωρήσεις, όταν θεσμοθετήθηκε ζούσαμε στην εποχή της κρίσης, οπότε όπως ήταν φυσικό στα πρώτα χρόνια δεν ήταν εμφανές το αποτύπωμά του στο περιβάλλον, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα ουσιαστικά είχε «παγώσει» και τα κτήρια που κατασκευάζονταν ήταν λιγοστά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αρχίζουν να εμφανίζονται νεοανεγειρόμενα κτήρια, που σχεδιάστηκαν ακολουθώντας τις διατάξεις του.
Τις τελευταίες ημέρες το θέμα εφαρμογής διατάξεων του ΝΟΚ έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις καθώς τα «μπόνους» του Οικοδομικού Κανονισμού, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μετωπική σύγκρουση την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την Πολιτεία και τους μηχανικούς. Μια σύγκρουση που αναμένεται να αποτυπωθεί με εξώδικα και προσφυγές με φόντο την έκδοση των οικοδομικών αδειών.
Πρόσφατα, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός έστειλε εξώδικο στους Δήμους Βάρης -Βούλας-Βουλιαγμένης και Αλίμου που πρωτοστατούν στο ξήλωμα του νόμου, ακολουθούμενοι και από τον Δήμο Κηφισιάς. Την Παρασκευή 12 Απριλίου ο ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος προχώρησε στην ακύρωση της απόφασης για αναστολή αδειών στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, κρίνοντας πρακτικά άκυρη την πρωτοβουλία του, δίνοντας όμως, τη δυνατότητα στον Δήμο να ασκήσει προσφυγή ενώπιον ειδικής Επιτροπής που θα συσταθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Όσον αφορά τις γειτονιές μας, το θέμα συζητήθηκε επισταμένως στο Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων την Τετάρτη 17 Απριλίου μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι δημοτικές παρατάξεις «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ».
Στο παρόν φύλλο μπορείτε να διαβάσετε για την πρόταση για τοπικό δημοψήφισμα (κάτι που αν συμβεί θα είναι η πρώτη φορά) που κατέθεσε η «ΔΡΑΣΗ» για το θέμα. Από την πλευρά της η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» πρότεινε να οργανώσει ο Δήμος Βριλησσίων συνέντευξη τύπου προχωρώντας σε κοινές δράσεις με άλλους δήμους της Αττικής και ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του (24/4) να λάβει απόφαση « περί αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών που αξιοποιούν το μπόνους ύψους του ΝΟΚ (άρθρο 10 και άρθρο 15 παρ. 8, που αφορά τα εξαόροφα κτήρια) και να προχωρήσει στην αναστολή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στις ήδη υφιστάμενες οικοδομές».
Κι όλα αυτά, όπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Βασίλης Βήττος «για να μην γίνουν τα Βριλήσσια Ντουμπάϊ»!
Οι υπέρμαχοι του ΝΟΚ δεν σταματούν να καταθέτουν το επιχείρημα ότι ο νόμος ενσωματώνει «περιβαλλοντικά κριτήρια και πράσινες παραμέτρους» στη δόμηση των κτηρίων, με στόχο τον περιορισμό των ρύπων και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Γιατί αυτό πρέπει να συνδυάζεται με αύξηση του συντελεστή δόμησης που συνεπάγεται αύξηση των επιτρεπόμενων υψών στα οποία μπορεί να χτιστεί μια πολυκατοικία. Τι δουλειά έχουν τα εξαώροφα κτήρια σε ένα προάστιο όπως τα Βριλήσσια;
Ας μπει, λοιπόν, ένα «φρένο» στα μπόνους δόμησης επιπλέον ορόφων πριν βγει …ΝΟΚ άουτ η αισθητική μας!