Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 12/07/2024
Αν έχετε προσέξει, τα περιστατικά εξαπάτησης -κυρίως- ηλικιωμένων, που δημοσιοποιούνται τον τελευταίο καιρό, είναι πολλά. Το πιθανότερο είναι ότι όλοι μας έχουμε κάποιον γνωστό που είτε έπεσε θύμα εξαπάτησης είτε κάποιος αποπειράθηκε να του αποσπάσει χρήματα με ανέντιμο τρόπο.
Πάρτε παράδειγμα τη σπείρα που «χτύπησε» τελευταία και στη Κηφισιά, και εξαρθρώθηκε πριν από λίγες ημέρες (ρεπορτάζ στη σελίδα 6 της εφημερίδας). Τα μέλη της προσποιούμενα τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ανελκυστήρων, κυκλοφορούσαν σε μια περιοχή, εντόπιζαν τους ηλικιωμένους και τους χτυπούσαν την πόρτα. Αφού έπειθαν τα θύματά τους ότι τα επισκέπτονται δήθεν για εργασίες στο δίκτυο ρεύματος ή βλάβης του ασανσέρ, έμπαιναν στο σπίτι και με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα.
Οι ίδιοι μάλιστα, χρησιμοποιούσαν ένα ακόμα γνωστό «κόλπο» για να πετύχουν τους βρώμικους σκοπούς τους, αυτό της πρόκλησης υποτιθέμενου τροχαίου ατυχήματος. Τότε έβρισκαν την ευκαιρία να αρπάξουν από το εσωτερικό των οχημάτων, τσάντες και πορτοφόλια με χρήματα και τραπεζικές κάρτες, με τις οποίες έκαναν ανέπαφες συναλλαγές σε καταστήματα.
Το κακό είναι ότι οι δράστες γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο εφευρετικοί. Αν ένα κόλπο τους «πεθαίνει» και δεν έχει πια… πέραση, όπως π.χ. το τηλεφώνημα που σε ενημερώνει ότι το παιδί σου προκάλεσε τροχαίο και πρέπει να πληρώσεις για να μην πάει στη φυλακή (κόλπο που ακόμα χρησιμοποιούν αλλά όλο και περισσότερα θύματα εμφανίζονται ψιλιασμένα και δεν «τσιμπάνε), εφευρίσκουν ένα καινούργιο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα -και πάλι με θύμα ηλικιωμένο στην Κηφισιά- είναι το κόλπο της «αγκαλιάς». Ένας ηλικιωμένος κάνει τη βόλτα του αμέριμνος όταν σταματά ξαφνικά δίπλα του ένα αυτοκίνητο με δύο άγνωστα άτομα, έναν άνδρα και μια γυναίκα. Η δεύτερη, κατεβαίνει από το όχημα, τον πλησιάζει και -προσποιούμενη ότι τον γνωρίζει- του φωνάζει «ίδιος έμεινες, δεν έχεις αλλάξει καθόλου». Παράλληλα, τον αγκαλιάζει και βρίσκει την ευκαιρία να βάλει το χέρι στην τσέπη του και να κλέψει το πορτοφόλι του, που είχε χρήματα, κάρτες, προσωπικά έγγραφα.
Μέχρι το θύμα να αντιληφθεί τι έχει γίνει, οι δράστες είχαν γίνει καπνός!
Ακόμα και υπαλλήλους του δήμου που προσφέρουν δωρεάν φρούτα, έχουν προσποιηθεί κάποιοι, προκειμένου να βρουν τρόπο να εισέλθουν στα σπίτια των ανυποψίαστων ηλικιωμένων και να τους κλέψουν.
Οι ιστορίες και τα παραδείγματα είναι πολλά. Το καλό είναι ότι χάρη στη άμεση και πολύπλευρη ενημέρωση, η πληροφορία φτάνει γρήγορα στα αυτιά εκείνων που πρέπει να την ακούσουν και να προετοιμαστούν-προστατευτούν κατάλληλα. Το κακό είναι, ότι η πονηριά δεν έχει όρια και οι απατεώνες σκαρφίζονται συνεχώς νέα κόλπα.