Tελικά σε αυτή τη χώρα πραγματικά έχουμε τρικυμία εν κρανίω, στην προκειμένη περίπτωση αντί για «τρικυμία», βάλτε… «χιονοθύελλα». Όταν κάνει ελαφρύ χειμώνα ή καυτό καλοκαίρι θυμόμαστε την τρύπα του όζοντος, την κλιματική διαταραχή, ότι «ο πλανήτης δεν πάει καλά» κ.λπ. Όταν κάνει δριμύ χειμώνα και πιο δροσερό καλοκαίρι, λέμε… ακριβώς τα ίδια! Τα ίδια ισχύουν και για τις άλλες δύο εποχές του χρόνου. Ξέρετε… Εκείνες που πριν μερικά χρόνια είχαν «εξαφανιστεί» λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ρίχνει πολλές βροχές το φθινόπωρο; Γκρίνια. Δεν ρίχνει; Ανησυχία για τα αποθέματα νερού. Κάνει κρύο το Πάσχα; Γκρίνια. Κάνει ζέστη; Πού βαδίζει η Γη μας, θα καούμε το καλοκαίρι!
Αυτές οι ακραίες αντιδράσεις έφτασαν στο έπακρο τις προηγούμενες ημέρες που, ομολογουμένως, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας γνώρισε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Όχι όμως και ασυνήθιστες. Διότι μπορούμε να θυμηθούμε κάτι χιονιάδες μόλις προ ολίγων ετών που είχαν ντύσει στα λευκά την Ελλάδα και δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τον πρόσφατο. Αν υπήρχε μια διαφορά (εκτός από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες), αυτή ήταν η κατεύθυνση του χιονιά, καθώς αυτή τη φορά επέλεξε ένα μεγάλο μέρος της νησιωτικής Ελλάδας, κάτι όντως ασυνήθιστο, πιάνοντας απροετοίμαστες τις τοπικές κοινωνίες και τον κυβερνητικό μηχανισμό.
Αυτό, όμως, που μου προξενεί την μεγαλύτερη εντύπωση είναι για μια ακόμη φορά η επιρροή των social media στη ζωή μας. Βλέποντας τα εκατομμύρια των αναρτήσεων με φωτογραφίες από χιόνια ή με… συμβουλές αντιμετώπισης της κακοκαιρίας από ανθρώπους που έδειχναν τέτοια σιγουριά και εμπειρία, ώστε πίστευες ότι έχουν θητεύσει στη… Σκανδιναβία, δεν μπόρεσα να μην αναρωτηθώ μήπως πραγματικά ζούμε στο… Matrix. Λες και αυτή ήταν η πρώτη φορά που έπιασε κακοκαιρία στη χώρα μας, έκαναν όλοι!
Ευτυχώς, ο κρατικός και, κυρίως, ο αυτοδιοικητικός μηχανισμός, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα βόρεια προάστια, δεν αντέδρασε σαν να ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπιζε ακραίες καιρικές συνθήκες. Αντιθέτως, εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε ότι η συσσωρευμένη εμπειρία από χιόνια στην περιοχή ενεργοποίησε αποτελεσματικά τα αντανακλαστικά των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας και από την Περιφέρεια και από τους Δήμους. Φυσικά, κατά έναν παράδοξο τρόπο, τα «συνήθως ύποπτα» βόρεια προάστια δεν «χτυπήθηκαν» τόσο πολύ από την «Αριάδνη» όσο άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και πάλι υπήρξαν δύο διήμερα χιονόπτωσης που δοκίμασαν την ετοιμότητα του μηχανισμού, ο οποίος, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ανταπεξήλθε. Για να λέμε και τα καλά…