Xαρακτήρα δημοσκόπησης θα έχει η πλατφόρμα για την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπηρεσιών από τους πολίτες που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης την περασμένη Τρίτη. Η βαθμολόγηση με κλίμακα από 1 έως 10 μιας σειράς υπηρεσιών του κεντρικού Δημοσίου, των ψηφιακών εφαρμογών αλλά και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνεται μόνο με ψηφιακό τρόπο στο axiologisi.ypes.gov.gr και υπολογίζεται ότι για να συμπληρώσει ένας πολίτης όλα τα πεδία θα χρειάζεται 5-8 λεπτά, καθώς θα κληθεί να απαντήσει σε 40-50 ερωτήσεις.
Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει υλικό για μεγάλους κεντρικούς φορείς, όπως ο e-ΕΦΚΑ και η ΑΑΔΕ, τα μέσα μεταφοράς,
όσο και για πληθώρα υπηρεσιών ή χώρων που προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η καθαριότητα, η ποιότητα των δρόμων, ο δημόσιος ηλεκτροφωτισμός, η διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης, οι παιδικές χαρές, οι υποδομές για πολίτες με αναπηρία και η μέριμνα για ζώα συντροφιάς. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να αξιολογήσουν εφαρμογές του gov.gr και ψηφιακές υπηρεσίες, σαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Το ερωτηματολόγιο για τη μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών προγραμματίζεται να στέλνεται μια φορά ανά εξάμηνο, κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο, αφενός ώστε να γίνεται τακτική αξιολόγηση και αφετέρου ώστε συγκεντρωθεί μια πλούσια βάση δεδομένων, η οποία θα επιτρέπει τον καλύτερο εντοπισμό προβλημάτων, δυσλειτουργιών και αναποτελεσματικών διαδικασιών.
Kι επειδή συνήθως κάθε διαδικασία αξιολόγησης εγείρει μια σειρά από ενστάσεις (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις σφοδρές αντιδράσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών, οι οποίες συνοδεύτηκαν από σωρεία εξωδίκων προς την τότε υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως), αυτή τη φορά η κυβέρνηση έσπευσε να διευκρινίσει ότι όσοι πάρουν μέρος στη διαδικασία θα μπορούν να βάλουν βαθμό σε υπηρεσίες και όχι σε συγκεκριμένους υπαλλήλους.
Ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες αλλά και η κυβέρνηση θα έχουν μια σαφή και συνολική εικόνα για την αποδοτικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται κάποιες συνέπειες για τις υπηρεσίες που θα λάβουν χαμηλή βαθμολογία.
Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν χαμηλές επιδόσεις προβλέπεται υποχρεωτική συμμετοχή σε σεμινάρια επιμόρφωσης.
Να κάτι που πρέπει να κρατήσουν όλοι απ’ αυτή τη διαδικασία! Μέχρι τώρα οι όποιες διαδικασίες αξιολόγησης έμοιαζαν με τον «μπαμπούλα» που τρομάζει τα μικρά παιδιά. Ελάχιστες απ’ αυτές οδηγούσαν σε πραγματικές βελτιώσεις στην απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων και στην εν γένει αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, καθώς δεν συνοδεύονταν από κανενός είδους παροχή προς τον υπάλληλο ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να βελτιωθεί ή να καλύψει τα όποια κενά τα οποία προκαλούν οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες με τις οποίες κινείται η αγορά σήμερα.
Πεδίον δόξης λαμπρόν, λοιπόν, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που μας προσφέρει το Δημόσιο με την επισήμανση ότι κακώς βρίσκονται εκτός του ερωτηματολογίου οι δομές δημόσιας υγείας, για τις οποίες όπως τονίζει η κυβέρνηση «βρίσκεται σε φάση υλοποίησης μια ξεχωριστή μέθοδος αξιολόγησης».
Ελπίζουμε μέχρι να ξεκινήσει αυτή η νέα μέθοδος αξιολόγησης των δομών δημόσιας υγείας, να έχουν πληρωθεί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου «Παπανικολάου» που συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία, για τα οποία εν συνόλω υπάρχει αναμονή 37.000 περιστατικών λόγω έλλειψης προσωπικού!
Να κάτι που θα έπρεπε να βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση…