Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε τις πόρτες του την Τετάρτη 17 Ιουνίου με την ξενάγηση των δημοσιογράφων, κάνοντας το όνειρο όλων των Ελλήνων πραγματικότητα.
Τα πρώτα εγκαίνια έγιναν και το Σάββατο 20 Ιουνίου το Νέο Μουσείο θα επισημοποιήσει την αρχή της λειτουργίας του. Ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς παρουσία του προέδρου του Μουσείου και καθηγητή αρχαιολογίας, Δ. Παντερμαλή, και του Γαλλοελβετού αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, παρέστη στον αγιασμό που έγινε από τον Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμονα.
Στη σύντομη ομιλία του έκανε λόγο «για ένα πολιτισμικό σύμβολο που συνοψίζει ταυτόχρονα την αισθητική του Λόγου, το ήθος της ελευθερίας και τη λογική της ομορφιάς».
«Δεν πρόκειται απλώς για ένα κομμάτι της ιστορίας μας», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, «είναι κομμάτι του εαυτού μας, ιεροί και ακατάλυτοι δεσμοί μάς συνδέουν από το πιο απλό θραύσμα ως την πιο περίτεχνη παράσταση».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στην επανένωση του μνημείου του Παρθενώνα με τα γλυπτά που λείπουν και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του».
Συγκινημένος ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής αναφέρθηκε στον πολυετή αγώνα για την κατασκευή του και είπε χαρακτηριστικά ότι «το Μουσείο δεν αποτελεί το έργο ενός ανθρώπου ή μιας κυβερνήσεως, αλλά ένα έργο καθολικό, προσπάθεια πολλών ανθρώπων που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόταν δέκα χρόνια ακόμη για να ανοίξει τις πύλες του».
Ο περίπατος ξεκινά με μια ανηφόρα που συμβολίζει την άνοδο στην Ακρόπολη. Αριστερά ο επισκέπτης βλέπει προθήκες με αντικείμενα από τη λατρευτική ζωή, δεξιά προθήκες με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή.
Τα περίπου 4.000 εκθέματα του Νέου Μουσείου μοιράζονται στην αίθουσα των Κλιτύων Ακρόπολης (λίγο πριν από την είσοδο του επισκέπτη, στις κύριες εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου), στην αίθουσα με τα Αρχαϊκά (όπου Κούροι, Κόρες και Ιππείς λούζονται από το φυσικό φως που διαχέεται στις λεπτομέρειες των αγαλμάτων) και τέλος στην αίθουσα του Παρθενώνα όπου για πρώτη φορά εκτίθεται σε πλήρη ανάπτυξη η Ζωφόρος του Ναού, οι Μετόπες και τα Αετώματα, υπάρχουν δε γύψινα αντίγραφα των κλεμμένων από τον Έλγιν. Η συνολική έκταση του Μουσείου είναι 21.000 τ.μ, ενώ διαθέτει εκθεσιακό χώρο 14.000 τ.μ.