Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Ήταν μια συνάντηση που πέρασε από σαράντα κύματα, καθώς η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα είχε δυναμιτίσει το κλίμα. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα είπαν εν τέλει στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου – όπως τουλάχιστον λέει η ελληνική πλευρά, διότι η Άγκυρα λέει το αντίθετο.
Το κλίμα και τα αποτελέσματα της συνάντησης, όμως, αποτυπώνει με απόλυτο τρόπο η on camera δήλωση του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωσή της: Συμφώνησαν μεν ότι διαφωνούν, αλλά τουλάχιστον θέλουν να συνεχίσουν τον διάλογο και να επιδείξουν γενικότερα διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης. Μολαταύτα, ο μεν κ. Μητσοτάκης έβαλε πάνω στο τραπέζι όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού και του Συμφώνου Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, ο δε κ. Ερντογάν επέμεινε στις γνωστές του θέσεις και αξιώσεις, έχοντας ασφαλώς στο πίσω μέρος του μυαλού του τον μεγάλο στόχο της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου σε Αιγαίο και Κύπρο.
Ειδικά για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, η ελληνική πλευρά επιμένει πως είναι νομικά ανυπόστατο κι έτσι δεν παράγει αποτελέσματα που να τη δεσμεύουν και κυρίως δεν μπορούν να απειλήσουν τα κυριαρχικά
δικαιώματα των ελληνικών νησιών. Μια μέρα, όμως, μετά τη συνάντηση, η Τουρκία έσπευσε να κυρώσει το Σύμφωνο με τη Λιβύη στο Κοινοβούλιό της, δείχνοντας πως κάθε άλλο παρά πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις της – παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι το Κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο πρόσκειται, άλλωστε, στους αντάρτες που πολεμούν την κυβέρνηση, απέρριψε το μνημόνιο.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα αντιμετωπίζει πολύ επιφυλακτικά τις κινήσεις της Άγκυρας, καθώς συνηθίζει να υπόσχεται αποκλιμάκωση και στη συνέχεια να βλέπουμε τα… χειρότερα. Γι’ αυτό και η Αθήνα θα συνεχίσει να παρακολουθεί με προσοχή κι ιδιαίτερη επιφύλαξη τις εξελίξεις, την ώρα που η Κύπρος προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Τουρκίας, προκειμένου να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες της.