Η ώρα της αλήθειας για το Σκοπιανό δεν πλησιάζει απλώς, αλλά έφτασε. Ίσως και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές να έχει γίνει ήδη το καθοριστικό τηλεφώνημα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, με το οποίο θα οριστικοποιηθεί εάν και ποια συμφωνία υπάρχει στο τραπέζι, με το όνομα Βόρεια Μακεδονία να φαντάζει ως το επικρατέστερο, όπως αναφέρουν οι τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες.
Οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού προκάλεσαν μάλιστα αναστάτωση την Τετάρτη -σε ημέρα απεργίας, μάλιστα, των δημοσιογράφων στην Ελλάδα- καθώς είπε ότι με τη συμφωνία για το ονοματολογικό εξασφαλίζεται η «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, ενώ επιταχύνεται η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα», έσπευσε να ξεκαθαρίσει το Μαξίμου -απαντώντας πάντως στις αιχμές της ΝΔ και όχι στις δηλώσεις Ζάεφ- με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά να επιβεβαιώνει, ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής. Την ίδια στιγμή, εκπεφρασμένη παραμένει η διαφωνία του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ με οποιαδήποτε λύση περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία», μολονότι όλα δείχνουν πως αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Επίσης, η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει στο erga omnes για την ονομασία -δηλαδή, να ισχύει έναντι όλων- και στη συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ, προκειμένου να εκλείψουν τα αλυτρωτικά στοιχεία, αλλά οι Σκοπιανοί δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα «ζεστοί».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τα βρουν Τσίπρας – Ζάεφ για το όνομα και κλειστεί το ραντεβού για τις Πρέσπες τις επόμενες ημέρες, αρκετά ζητήματα θα μείνουν ανοιχτά, αφού η πλευρά των Σκοπιανών θέλει δημοψήφισμα που θα γίνει το φθινόπωρο, οπότε απομένει να διευκρινιστεί πώς θα δρομολογηθεί η ένταξη της πΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Διότι η Αθήνα επιδιώκει εξ αρχής λύση – πακέτο και όχι με «υποσχετική», ενώ η πίεση θα ενταθεί και στο εσωτερικό, αφού οι παμμακεδονικές ενώσεις σχεδιάζουν νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.