Την Τρίτη 28 Απριλίου στις 18.00 θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το σχέδιο για τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα, σύμφωνα με τη δήλωση του του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε ο κ. Πέτσας «η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα». Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου «το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας».
Πως θα γίνει η διαδοχική επανέναρξη λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια δήλωσε «αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο». Εν συνεχεία, «θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου».
Οι εορτασμοί για την Πρωτομαγιά μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων
Κατόπιν υπενθύμισε ότι «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου του 2020». Μέχρι να αρθούν «τηρούνται ευλαβικά για την προστασία της υγείας μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και για το κοινό καλό». Τόνισε ότι ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα. «Θα είναι κρίμα. Είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το Εργατικό Κίνημα όσο και για τους εργαζόμενους στο Σύστημα Υγείας αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να μην υπάρξει πισωγύρισμα».
«Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους», τόνισε ο κ. Πέτσας. «Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα». Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά».
Εκκλησίες: Με την άρση των περιοριστικών μέτρων θα ξεκινήσει η ατομική λατρεία
Τέλος σε ότι αφορά τις εκκλησίες δήλωσε πως όλο αυτό το διάστημα η Εκκλησία έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση όπως και οι πιστοί που ακολούθησαν τις συμβουλές και της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πολιτείας. «Με την άρση των περιοριστικών μέτρων θα ξεκινήσει η ατομική λατρεία, αλλά το θέμα της παρουσίας με κοινό στις λειτουργίες θα είναι σε επόμενο στάδιο, ελπίζουμε όχι πολύ μακριά. Είναι θέμα σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Να πω ότι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό προτείνει συγκεκριμένα πλαίσια μέσα στα οποία θα μπορεί, με σεβασμό σε κανόνες και προϋποθέσεις, να υπάρχει είσοδος των πιστών στις Λειτουργίες, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και εφόσον τηρούνται μέτρα προσωπικής υγιεινής και αποστάσεων», συμπλήρωσε.