Ένα στα δέκα παιδιά πέφτει θύμα κακοποίησης στον ανεπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με ειδικούς, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο απ’ όσο θεωρεί η κοινή γνώμη.
Την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα σχετικά με την παιδική κακοποίηση, αλλά και την πραγματοποίηση δημοσίου διαλόγου στην αντιμετώπιση του θέματος ζήτησαν ερευνητές από βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια. «Πρόκειται για πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας από ότι γενικά θεωρείται» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόρτον, εκδότης βρετανικής επιστημονικής έκδοσης που ασχολήθηκε διεξοδικά με το θέμα.
Έντονη κοινωνική δυσφορία και εκκλήσεις για αυστηρότερη νομοθεσία έχουν προκαλέσει στην Βρετανία, οι αποκαλύψεις για τον βάναυσο θάνατο δεκαεφτάμηνου βρέφος, του οποίου η παιδική κακοποίηση ήρθε δυναμικά στη βρετανική δημοσιότητα τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την παρακολούθηση της οικογένειας από κοινωνικούς λειτουργούς.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα μελέτη δεν υποκινήθηκε από τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Το σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός παιδιών, που εκτίθενται σε αυτές τις σοβαρότατα αρνητικές εμπειρίες» δήλωσε η Κάθι Γουίντομ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Σίτι της Νέας Υόρκης.
Μια σειρά ακαδημαϊκών μελετών, στις οποίες τα άτομα ερωτήθηκαν αν έχουν κακοποιηθεί, απέδειξε ότι το ένα δέκατο των παιδιών έχουν υποστεί κάποιας μορφής οικογενειακή κακοποίηση.
Το ζήτημα των κοινωνικών λειτουργών και της ενδεχόμενης αποθάρρυνσης τους από το να εισέλθουν στον τομέα λόγω της κακής δημοσιότητας που περιβάλλει το λειτούργημα τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία, τόνισε από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Ρίντινγκ, παιδίατρος και ακαδημαϊκός σε βρετανικό πανεπιστήμιο.
Εύη Τσερμπίνου