Το 60% του πληθυσμού ζει σε πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων, ενώ σχεδόν το 85% του ΑΕΠ των χωρών παράγεται σε αυτές τις πόλεις. Γι’ αυτό το λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι βασικό στοιχείο του γρήγορου ρυθμού της ζωής στις πόλεις πρέπει να είναι ένα ικανοποιητικό δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών, το οποίο να παρέχει δυνατότητες μετακινήσεως οχημάτων, ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων, αλλά και πεζών, ικανοποιητικές αστικές εμπορευματικές μεταφορές και κατάλληλα σχεδιασμένες και ανεπτυγμένες αστικές συγκοινωνίες.
Αναγκαία είναι, ωστόσο, η κρατική παρέμβαση για την ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη.
Ο λόγος που θεωρεί η Επιτροπή την κρατική παρέμβαση απαραίτητη είναι για την αποτροπή του κλεισίματος των οδών της πόλεως από σταθμευμένα ΙΧ, για την δημιουργία αντικινήτρων στη χρήση του ΙΧ για κυκλοφορία και parking στους δρόμους της πόλεως χωρίς σοβαρή αιτία και για την αντιμετώπιση του μεσο-μακροχρόνιου προβλήματος της ταχείας αυξήσεως των ΙΧ που εισέρχονται στην κυκλοφορία.
Το τρένο από την άλλη πλευρά αποτελεί ένα αναντικατάστατο μέρος των συνολικών μεταφορών σε κάθε χώρα. Για τον λόγο αυτό, η στρατηγική στον τομέα των μεταφορών θα πρέπει να κατατείνει στην εναρμόνιση των σιδηροδρομικών μεταφορών με τα άλλα μεταφορικά μέσα, με την πραγματοποίηση από τους σιδηροδρόμους εκείνων των μεταφορών που είναι ανταγωνιστικές και που μπορούν να πραγματοποιούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το ύψος της παρεμβάσεως του κράτους στις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις έλαβε μεγάλες διαστάσεις και τις κατέστησε τελικά γραφειοκρατικούς κρατικούς Οργανισμούς.
Τέλος, βασικό στοιχείο της υποδομής μεταφορών σε κάθε χώρα αποτελεί το οδικό της δίκτυο που συμπληρώνει τον κλάδο των οδικών επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, στο πλαίσιο της πολιτικής προωθήσεως των συνδυασμένων μεταφορών από την Ε.Ε.
Εύη Τσερμπίνου