Ένας μύκητας που μπορεί να «παράγει» φυσικό αέριο εντοπίστηκε πρόσφατα. Βρέθηκε σε μια τοποθεσία των υγρών δασών της Παταγονίας και μπορεί να μετατρέπει την κυτταρίνη σε αέριους υδρογονάνθρακες για την παραγωγή βιοντίζελ. Οι ερευνητές που τον ανακάλυψαν κατέθεσαν ενθουσιασμένοι αίτηση για πατέντα.
Ο μύκητας Gliocladium roseum «είναι ο μόνος οργανισμός που έχει βρεθεί να παράγει έναν τόσο σημαντικό συνδυασμό συστατικών για καύσιμα» δήλωσε στο AFP ο Γκάρι Στρόμπελ, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα. Η ανακάλυψή του παρουσιάζεται στη βρετανική επιθεώρηση Microbiology.
Τα σημερινά βιοκαύσιμα έχουν σημαντικά μειονεκτήματα, καθώς παράγονται κυρίως από καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και η σόγια, και απαιτούν μεγάλες εκτάσεις που κανονικά θα χρησιμοποιούνταν στη γεωργική παραγωγή. Οι τελευταίες έρευνες κατηγορούν τα βιολογικά καύσιμα ότι ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων και κάνουν κατάχρηση φυσικών πόρων.
Ο νέος μύκητας θα μπορούσε ίσως να αλλάξει την κατάσταση, καθώς μετατρέπει σε αέριους υδρογονάνθρακες διάφορες μορφές κυτταρίνης (βασικό δομικό υλικό των φυτών) που μένουν σήμερα αναξιοποίητες, όπως το πριονίδι και άλλα παραπροϊόντα του ξύλου και της γεωργικής παραγωγής.
Ο κοκκινωπός Gliocladium roseum εντοπίστηκε να αναπτύσσεται μέσα στον κορμό του απειλούμενου δέντρου ούλμο (Eucryphia cordifolia) της Χιλής και της Παταγονίας. Παράγει όχι μόνο πτητικούς υδρογονάνθρακες αλλά και αέρια αντιβιοτικά που σκοτώνουν άλλα είδη μυκήτων.
Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το «μυκοντίζελ» με την ελπίδα ότι ο μοναδικός μύκητας είναι δυνατό να καλλιεργηθεί σε βιομηχανικούς βιοαντιδραστήρες, και ευελπιστώντας σε μια εναλλακτική λύση για παραγωγή ενέργειας.