Για ενδέκατο συνεχή μήνα υποχωρεί στην Ελλάδα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, πέφτοντας στις 55,4 μονάδες, μια νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση από τον Ιανουάριο του 1990, όπως τονίζεται στην έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Άλλες 16 χώρες της Ε.Ε. σημειώνουν αντίστοιχο χαμηλό ρεκόρ. Η επιβράδυνση της υποχώρησης ίσως και να αποτελεί την ολοκλήρωση αυτής της καθοδικής τροχιάς, καθώς δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια για εντονότερη επιδείνωση. Ειδικότερα:
• Στη Βιομηχανία, ενισχύονται οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των παραγγελιών και της ζήτησης, καθώς και οι αντίστοιχες προβλέψεις μείωσης της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο, ενώ το ύψος των αποθεμάτων παραμένει ενισχυμένο, αλλά σταθερό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
• Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών και της τρέχουσας ζήτησης είναι αρνητικές, και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης το επόμενο τρίμηνο είναι απίσης απαισιόδοξες.
• Στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύονται οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να επιδεινωθούν. Μάλιστα, τα αποθέματα εμφανίζονται περισσότερο διογκωμένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
• Στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών είναι φτωχές. Ταυτόχρονα οι ήδη δυσοίωνες προβλέψεις για την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο επιδεινώνονται.
Καλύτερα…
Αντίθετα, στην πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται κατά 8 μονάδες και διαμορφώνεται στα επίπεδα των θερινών μηνών του 2008. Τον Ιανουάριο η έντονη απαισιοδοξία, που χαρακτήριζε τις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αμβλύνεται, ενώ ενισχύεται η πρόθεση αποταμίευσης, και οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας είναι ηπιότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
Οι προβλέψεις για την απασχόληση επιδεινώνονται διαρκώς τους τελευταίους μήνες. Τον Ιανουάριο αυξάνονται σε τρεις στις δέκα (από 24% τον Δεκέμβριο) οι επιχειρήσεις που προβλέπουν άνοδο της ανεργίας βραχυπρόθεσμα, ενώ μόνο επτά στις δέκα αναμένουν σταθερότητα (72% τον Δεκέμβριο).
Στην έρευνα των καταναλωτών για τον Ιανουάριο του 2008, οι μισοί προβλέπουν επιδείνωση ή σημαντική επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, έναντι όμως 60% τον Δεκέμβριο, ενώ υπάρχει και ένα 7% που αναμένει βελτίωση ή σημαντική βελτίωση (5% τον Δεκέμβριο).
Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνονται για δεύτερο συνεχή μήνα. Αντίστοιχου χαρακτήρα βελτίωση παρουσιάζουν και οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12μηνο: το 70% των Ελλήνων καταναλωτών είναι λιγότερο ή περισσότερο απαισιόδοξο (έναντι 78% τον Δεκέμβριο), ενώ ένα 7% αναμένει μικρή ή μεγάλη βελτίωση.
Η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες παρουσιάζει μικρή άνοδο κατά δύο μονάδες τον Ιανουάριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -46 μονάδες, επίδοση πολύ κατώτερη πάντως των αντίστοιχων μέσων ευρωπαϊκών (-13 και -15 μονάδες αντίστοιχα για Ε.Ε. και Ευρωζώνη).
Έτσι, ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό να αποταμιεύσει στο επόμενο 12μηνο, έναντι ενός στους πέντε τον Δεκέμβριο. Τέλος, η πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, δεν είναι στα σχέδια για το 2009 της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων καταναλωτών και σε αυτήν την έρευνα. Μόνο το 5%, όπως και στη μέτρηση Οκτωβρίου θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να προβεί σε αγορά σπιτιού τον επόμενο χρόνο, έναντι όμως σχεδόν 9% τον Ιανουάριο του 2008.