Υποφέρετε από τα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηρίου; Ποντάρετε χωρίς μέτρο στα παράγωγα; Επιθυμείτε ολοένα και πιο φουσκωμένο τραπεζικό λογαριασμό, με κάθε τίμημα; Γονίδια, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική διάθεση και την ικανότητα να παίρνουμε ρίσκα, ευθύνονται για τέτοιου είδους συμπεριφορές και αντιδράσεις, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν του Σικάγο διαπίστωσαν την ύπαρξη στενών δεσμών μεταξύ των δύο γονιδίων και της ικανότητας των ανθρώπων να ρισκάρουν χρήματα.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS ONE», έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες, που επεσήμαναν τη σχέση μεταξύ χημικών διεργασιών στον εγκέφαλο και οικονομικού ρίσκου. Τα γονίδια αυτά σχετίζονται με την ντοπαμίνη, χημική ουσία του εγκεφάλου που επενεργεί στην κίνηση και το ρίσκο, αλλά και τη σεροτονίνη, νευροπομπό με μεγάλη σημασία στη ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης.
Άνθρωποι που διαθέτουν την εκδοχή «ρίσκου» του γονιδίου της ντοπαμίνης, τείνουν να διαχειρίζονται πιο συντηρητικά τα κεφάλαιά τους, υποστηρίζουν η Καμέλια Κούνεν και η Τζόαν Τσιάο, του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν. «Προσκαλέσαμε 60 εθελοντές στο εργαστήριο, στους οποίους δώσαμε ένα χρηματικό ποσό για επένδυση. Είχαν τη δυνατότητα να μοιράσουν το ποσόν και να επενδύσουν σε μία επισφαλή τοποθέτηση και σε μία σίγουρη, όπως σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό», λέει η δρ Τσιάο.
Οι εθελοντές προσέφεραν επίσης δείγμα γενετικού τους υλικού, για τεστ DNA. Περίπου το ένα τρίτο των εθελοντών εμφάνιζε το «γονίδιο του ρίσκου», ενώ ένα τρίτο εμφάνιζε το «γονίδιο του άγχους». Όσοι εμφάνιζαν την «αγχώδη» εκδοχή του γονιδίου της σεροτονίνης 5-HTTLPR είχαν επενδύσει 28% λιγότερα χρήματα σε επισφαλείς αλλά δυνητικά πολύ κερδοφόρες επενδύσεις, από ό,τι όσοι εμφάνιζαν τη «μη-αχγώδη» εκδοχή.
Οι εθελοντές που διέθεταν την εκδοχή «ρίσκου» του γονιδίου της ντοπαμίνης DRD4 είχαν επενδύσει 25% περισσότερα χρήματα σε επισφαλείς επενδύσεις, από ό,τι όσοι εμφάνιζαν την πιο κοινή εκδοχή του γονιδίου. «Καθώς εξετάζουμε τις καταστροφικές συνέπειες της παρούσας οικονομικής κρίσης, θα ήταν χρήσιμο να επισημάνουμε τους τρόπους, με τους οποίους η γενετική μας κληρονομιά επηρεάζει την οικονομική μας συμπεριφορά. Σκεφτείτε πώς το υπερβολικό ρίσκο που πήραν λίγα ανώτατα στελέχη, επηρέασε τόσους πολλούς, από μεγάλες εταιρίες έως και απλούς ανθρώπους», λέει η δρ Τσιάο. Η δρ Κούνεν υπογράμμισε ότι πολλές άλλες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η προτίμηση που εμφανίζουν πολλοί στο ρίσκο επηρεάζεται περισσότερο από την εμπειρία, παρά από τη γενετική προδιάθεση. «Οι άνθρωποι θα διδαχθούν πολλά από την κρίση αυτή», λέει η δρ. Κούνεν.