Από τους τελευταίους
Το εμπόριο θα είναι από τους τελευταίους που θα πληγούν από την κρίση ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Θ. Βάρδας αλλά σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν έγκαιρα οικονομικά μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής σε συνδυασμό με την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας στα πλαίσια ενός πενταετούς προγράμματος σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας (2009-2013) τα οποία πρέπει να γίνουν αποδεκτά από την Ε.Ε. και σημείωσε ότι ο δημόσιος πολιτικός διάλογος και η συναίνεση είναι επιθυμητή από όλους «η έλλειψή τους όμως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για ακυβερνησία και αδράνεια λήψης μέτρων». Επανέλαβε τη θέση του για την πάταξη των καρτέλ και την μείωση των τιμών στην αγορά και ζήτησε στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής την αύξηση του ποσού επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού, αύξηση της χρονικής διάρκειας καταβολής επιδόματος ανεργίας από 1 σε 2 χρόνια, πληρωμή από τις επιχειρήσεις 1% επί του συνόλου των καταβαλλόμενων μικτών αποδοχών και παρακράτηση 0,5% από τον καθαρό μισθό των υψηλόμισθων για την ενίσχυση των ταμείων ανεργίας. Ακόμη, ζήτησε αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας των αγορών, μείωση της σπατάλης του δημοσίου, η καθιέρωση αντικειμενικών διαδικασιών φορολόγησης προώθηση των μεταρρυθμίσεων, πραγματοποίηση άμεσων δημόσιων επενδύσεων και τέλος αντιμετώπιση της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δ. Αρμενάκης χαιρετίζοντας το συνέδριο ζήτησε τη χάραξη εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής μακριά από κομματικές κλαδικές ή άλλες σκοπιμότητες, την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. και μέτρα για τη διατήρηση της απασχόλησης.
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο, σημείωσε ότι συνεχίζει τις επαφές του με τους κλάδους του εμπορίου για τη συγκράτηση των τιμών και γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει επαφές με τα σούπερ μάρκετ και τη βιομηχανία τροφίμων ενώ σημείωσε ότι το 2009 δεν είναι χρονιά για αλόγιστα κέρδη. Ακόμη, ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί από το ΤΕΜΠΜΕ 16.000 δάνεια συνολικού ύψους 1,525 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος επισήμανε ότι δεν χρειάζεται κλίμα κινδυνολογίας στην αγορά και ότι η τήρηση της νομιμότητας είναι αδιαπραγμάτευτη.
Ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Θ. Μπούρας σημείωσε ότι ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στην οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να καταστεί χρήσιμος για το μέλλον. Μπροστά στη διεθνή δύσκολη συγκυρία η χώρα μας κινήθηκε με καλά αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για να υποστεί η οικονομία μας τις λιγότερο δυνατές επιπτώσεις όπως το πρόγραμμα ρευστότητας, η στήριξη των ΜμΕ και «δεν χαρίσαμε ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, αυτές αποτελούν απλώς το όχημα για τη διοχέτευση της ρευστότητας στην αγορά», είπε ο υφυπουργός. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη της συναίνεσης, ενώ για το ΕΣΠΑ επισήμανε ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια ενίσχυσης αναφέροντας χαρακτηριστικά τη νέα προκήρυξη για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 50 εργαζομένους.