Η οικονομική κρίση κυριάρχησε στις εργασίες του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Λιανικού Εμπορίου που διοργάνωσε ο ΣΕΛΠΕ την προηγούμενη εβδομάδα.
Ζητήματα όπως η κρίση, η ακρίβεια, οι καταναλωτικές τάσεις και το εμπόριο κυριάρχησαν στη συζήτηση.
Στα αξιοσημείωτα η πρόβλεψη ότι στην Ελλάδα η κρίση θα κρατήσει τουλάχιστον πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλος τόνισε ότι για το θέμα της ακρίβειας, το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι το κράτος παρεμβαίνει ασφυκτικά στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, εκτίμησε ότι το εμπόριο θα είναι από τους τελευταίους που θα πληγούν από την κρίση.
Ειδικότερα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι η κρίση στη χώρα μας εμφανίζεται με βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι σε άλλες οικονομίες, λόγω του κλειστού χαρακτήρα της και από τα στοιχεία της Ε.Ε. εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα διαρκέσει μια πενταετία στην Ελλάδα, οπότε η στασιμότητα στην οποία θα περιέλθει η οικονομία εντέλει θα την οδηγήσει στο αρνητικό αποτέλεσμα της απόκλισης από την Ε.Ε.
Αλλαγή συνηθειών
Επίσης, από έρευνα καταναλωτών που παρουσιάστηκε στο συνέδριο διαπιστώνεται κλίμα αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών με τους πολίτες να δηλώνουν ότι στρέφονται σε φτηνότερα προϊόντα και σε φτηνότερα καταστήματα και κάνουν λιγότερες αγορές. Από την άλλη πλευρά, από έρευνα που έγινε σε περίπου 100 επιχειρήσεις προκύπτει ανασφάλεια για το μέλλον και αρκετοί από τους επιχειρηματίες ήδη είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα απολύσεων στο προσωπικό τους.
Ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι τα στοιχεία της Ε.Ε. για την Ελλάδα δείχνουν ότι το κλίμα είναι αρνητικό αλλά ακόμα σημαντικό τμήμα των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενώ αντίστοιχα και οι καταναλωτές δηλώνουν την πρόθεσή τους στο μέλλον να μην προχωρήσουν σε αγορές μεγάλης αξίας.
Το κράτος φταίει για την ακρίβεια
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος τόνισε στην ομιλία του ότι «συχνά υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα με την οποία η αγορά μας προσαρμόζεται και αφομοιώνει τις νέες εξελίξεις. Και κυρίως υπάρχει διαφορά, όσον αφορά τη διαμόρφωση της τελικής τιμής πολλών προϊόντων. Της τιμής δηλαδή που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής και κάποιοι νομίζουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί εδώ οι επιχειρήσεις θέλουν να κερδίζουν, ενώ οι επιχειρήσεις του εξωτερικού δεν θέλουν. Και κάποιοι πάλι πιστεύουν ότι φταίει το κράτος, γιατί δεν καθορίζει τις τιμές των προϊόντων, όπως στη δεκαετία του ‘70 και του ‘80. Όπου βέβαια, ο πληθωρισμός έφθανε το 20%».
Σύμφωνα με την άποψη του κ. Μίχαλου για το θέμα της ακρίβειας, το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι το κράτος, παρότι δεν παρεμβαίνει ευθέως στη διαμόρφωση των τιμών, παρεμβαίνει ασφυκτικά στη λειτουργία των επιχειρήσεων. «Με μία πληθώρα από νόμους και κανονιστικές διατάξεις. Με τη διατήρηση κλειστών αγορών και επαγγελμάτων. Με περιορισμούς που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Που ευνοούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και παράλληλα στερούν το δικαίωμα σε καινοτόμες επιχειρήσεις να προσφέρουν φθηνότερες λύσεις».
Τέτοια θέματα για τα οποία το ΕΒΕΑ έχει ζητήσει ρυθμίσεις είναι οι περιορισμοί στην ανάπτυξη της αγοράς των μεταφορών, και η αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την αδειοδότηση και τους όρους λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Για τα βενζινάδικα το επιμελητήριο υπενθύμισε ότι έχει προτείνει τη δημιουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων στους χώρους των υπεραγορών, απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων και χρήση αυτοματοποιημένων αντλιών.
Όσον αφορά τώρα τα τρόφιμα και ιδιαίτερα για τα αγροτικά προϊόντα έχει προταθεί η δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων σε κάθε περιφέρεια της χώρας και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους παραγωγούς, κάτω από συγκεκριμένους όρους και κριτήρια, να αποκτήσουν ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα.
«Μόνο όταν αντιμετωπίσουμε τις αγκυλώσεις και τις δυσλειτουργίες που ανεβάζουν τα εξωτερικά κόστη και προσαρμοστούμε στα δεδομένα των ευρωπαϊκών αγορών, με τις οποίες συγκρίνουμε σήμερα τις τιμές μας θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση, όπως είπε και ζήτησε να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν πιο διευρυμένες συμμαχίες, για την καταπολέμηση της ακρίβειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.