Λιγότερο από δύο μήνες πριν από την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, τρεις στους δέκα Ελληνες δηλώνουν στο Ευρωβαρόμετρο ότι διαφωνούν με την εφαρμογή τέτοιων μέτρων σε μπαρ και άλλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Την ίδια γνώμη εκφράζουν σε ποσοστό 23% για την απαγόρευση στα εστιατόρια. Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου κατατάσσουν για άλλη μια φορά την Ελλάδα στην πρώτη θέση, με το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών να φτάνει το 42%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 31%.
Αν και μέτρα που έρχονται τον Ιούλιο αφορούν πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 62% των Ελλήνων δηλώνουν ότι στη δική τους δουλειά δεν υφίσταται καμιά απαγόρευση. Μόλις 17% αναφέρουν ότι υπάρχουν ειδικά καπνιστήρια στη δουλειά τους. Επίσης, το 13% Ελλήνων διαφωνούν με τις απαγορεύσεις στους εργασιακούς χώρους. Οι διαφωνούντες αυξάνονται όταν οι απαγορεύσεις αφορούν τους χώρους ψυχαγωγίας, εξέλιξη που προμηνύει αντιδράσεις στα μέτρα του υπουργείου Υγείας, καθώς από την 1η Ιουλίου απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού στους ανηλίκους.
Το κάπνισμα θα απαγορεύεται σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε όλα τα δημόσια κτήρια, στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα δημόσια μέσα μεταφοράς, στα ταξί, σε κάθε κλειστό χώρο αναμονής, ενώ σταδιακά θα απαγορευτεί και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.
Μέχρι τότε, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης αλλά και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα έχουν προθεσμία έξι μηνών για να απαγορεύσουν το κάπνισμα στις επιχειρήσεις τους και να δημιουργήσουν ειδικά καπνιστήρια για όσους επιμένουν να συνεχίσουν το τσιγάρο.
Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με δήμους και νομαρχίες αναλαμβάνουν να εντοπίζουν τους παραβάτες. Ήδη, πάντως, έχουν εξαιρεθεί των απαγορευτικών μέτρων οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν εμβαδόν μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα, οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως χώροι αποκλειστικά για καπνίζοντες.