«Η Νοτιανατολική Ευρώπη θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές στην Ευρώπη, αλλά το φαινόμενο της διαφθοράς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλα τα κράτη της περιοχής», δήλωσε ο Αντόνιο Μάριο Κόστα, ο εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα (UNODC), το οποίο συνδιοργάνωσε με το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας, στο Βελιγράδι, υπουργική διάσκεψη για την ασφάλεια στη Νοτιανατολική Ευρώπη.
«Τα ποινικά αδικήματα εναντίον ανθρώπων και των περιουσιών τους, όπως δολοφονίες, ληστείες, βιασμοί και επιθέσεις είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, αλλά για τους πολίτες των χωρών της περιοχής η διαφθορά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ‘‘υπ΄ αριθμόν ένα εχθρός του κράτους’’. Οι σκοτεινές σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, πολιτικής και υποκόσμου απειλούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στις χώρες της περιοχής», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι της Νοτιανατολικής Ευρώπης συναντούν συχνότερα τη διαφθορά σε σύγκριση με τους πολίτες άλλων περιοχών του κόσμου, πρόσθεσε και ανέφερε ότι οι κερδοσκόποι του παρελθόντος προσπαθούν να «ξεπλύνουν» το χρήμα μέσω της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή της πολιτικής.
Εκτός από τη διαφθορά, επικερδής ενασχόληση για το οργανωμένο έγκλημα είναι και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, επισήμανε ο κ. Κόστα, ενώ τα Βαλκάνια είναι ακόμη οδός διέλευσης για το λαθρεμπόριο ηρωίνης από το Αφγανιστάν προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.Ακόμη, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, όπλων και το εμπόριο ανθρώπων αποτελούν προκλήσεις για την περιοχή. Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης πρέπει να ενδυναμώσουν την εφαρμογή των νόμων και των νομικών μέσων, όπως τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς και τις συμβάσεις που αφορούν στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, τις οποίες υπέγραψαν οι χώρες που μετείχαν στη διάσκεψη.
«Είναι απαραίτητο επίσης να εντατικοποιηθούν προγράμματα προαγωγής της υγείας και αφύπνισης της συνείδησης των πολιτών για τους κινδύνους από τα ναρκωτικά και το AIDS», ανέφερε ο κ. Κόστα και συμπλήρωσε ότι οι χώρες της περιοχής μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΑΣΕ, του UNODC και του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας.