ü ηλεκτρονική υποβολή ερωτημάτων προς μεγάλο πλήθος φορέων της δημόσιας διοίκησης καθώς και ασφαλιστικών ταμείων, επιμελητηρίων κλπ.
– βελτίωση της εξυπηρέτησης σε τομείς όπως οι ηλεκτρονικές τελωνειακές υπηρεσίες, η στρατολογική εξυπηρέτηση πολιτών, οι υπηρεσίες φορολογίας, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των διοικητικών δικαστηρίων κλπ.
– ταχύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και επιμελητηρίων – φορέων του δημοσίου, τα οποία διασυνδέονται μεταξύ τους με ηλεκτρονικά μέσα, με άμεση επίπτωση τη μείωση των χρόνων εξυπηρέτησης των πολιτών στα ΚΕΠ
– δυνατότητα ενημέρωσης για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος (θέματα τουρισμού, τιμές καυσίμων, ηλεκτρονική υπηρεσία ραντεβού ΚΤΕΟ, οδηγοί πόλεων κλπ), μέσω της χρηματοδότησης και δημιουργίας των αντίστοιχων ηλεκτρονικών πυλών
• Εκκίνηση λειτουργίας της ηλεκτρονικής πύλης της δημόσιας διοίκησης «ΕΡΜΗΣ», η οποία αποτελεί κεντρικό σημείο ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ της δημόσιας διοίκησης και πολιτών.
2.3 Ενίσχυση επιχειρήσεων
• Ενίσχυση περισσοτέρων των 70.000 επιχειρήσεων για την ένταξη νέων τεχνολογιών πληροφορικής και την αξιοποίηση του Internet στις λειτουργίες τους (δράσεις ΜΕΤΕΧΩ (ευρώ 33,8 εκατ.), ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ–II (ευρώ 50 εκατ.), «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά», «Ψηφιακό Μέλλον», «e-services» κλπ.)
• Χρηματοδότηση ανάπτυξης 770 σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης σε περισσότερες από 400 επιχειρήσεις όλης της χώρας, με έμφαση στον τουρισμό,
2.4 Δράσεις για τους πολίτες και την ψηφιακή παιδεία
• Δράση «Δες την Ψηφιακά» σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την επιδότηση της απόκτησης προσωπικών φορητών υπολογιστών στους πρωτεύσαντες πρωτοετείς φοιτητές που εισάγονται σε ΑΕΙ/ ΤΕΙ όλης της χώρας. Κατά τις τρεις ακαδημαϊκές χρονιές στις οποίες υλοποιήθηκε (2006, 2007, 2008), η δράση έδωσε συνολικά τη δυνατότητα σε 45.080 πρωτεύσαντες πρωτοετείς φοιτητές να αποκτήσουν φορητό προσωπικό υπολογιστή για τις σπουδαστικές τους ανάγκες. Η ανταπόκριση υπήρξε εξαιρετικά υψηλή όλες τις χρονιές (ποσοστό συμμετοχής 88%).
• Δράση «e-κπαιδευτείτε, η οποία επιδοτεί την εκπαίδευση και την πιστοποίηση 60.000 φοιτητών των εισαγωγικών εξετάσεων 2006, 2007 και 2008, σε Νέες Τεχνολογίες και σε Ψηφιακές Εφαρμογές, προσφέροντας σημαντικά εφόδια γνώσης για το εργασιακό τους μέλλον και το «βιογραφικό τους».
• Δράση «Γονείς.gr», η οποία απευθύνεται σε όλους τους γονείς ή κηδεμόνες μαθητών, που ήταν εγγεγραμμένοι σε οποιαδήποτε από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2008-2009 (δημόσια και ιδιωτικά σχολεία). Η δράση δίνει τη δυνατότητα στους γονείς των μαθητών Γυμνασίου, να εκπαιδευτούν δωρεάν στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και συμβάλει στην εξοικείωσή τους με το Διαδίκτυο.
• Λειτουργία της επίσημης εκπαιδευτικής πύλης «e-yliko.gr» η οποία περιλαμβάνει προτάσεις διδασκαλίας, εκπαιδευτικό Λογισμικό, υποστηρικτικό υλικό, άρθρα και χρήσιμες διευθύνσεις για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Στο ίσιο πλαίσιο, πολύ μεγάλο ποσοστό σχολικών βιβλίων του ΟΕΔΒ για όλες τις τάξεις, βρίσκεται ήδη διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή, στην ηλεκτρονική σελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (http://www.pi-schools.gr/).
• Δράσεις για τη βελτίωση της ψηφιακής ασφάλειας, της ενημέρωσης των πολιτών και της προσβασιμότητας. Συνεστήθη και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα η «Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια» (DART), με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη των ψηφιακών κινδύνων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους απέναντι στα νέα τεχνολογικά μέσα.
• Η χρηματοδότηση της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλα τα Πανεπιστήμια, για την επόμενη 15ετία. Το ΕΔΕΤ συνδέει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα μεταξύ τους, αλλά και με πανεπιστημιακά δίκτυα παγκοσμίως. Μετά το 2006, εγκαταλείφθηκε το προηγούμενο μη-βιώσιμο και πολύ ακριβό μοντέλο λειτουργίας με υψηλές ετήσιες μισθώσεις. Πλέον, το ΕΔΕΤ λειτουργεί βασιζόμενο σε ένα βιώσιμο ευρυζωνικό δίκτυο, με μακροχρόνια μίσθωση οπτικών ινών συνολικού μήκους 7.000 χλμ, παρέχοντας μεγαλύτερες δυνατότητες στους 500.000 φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές.
• Αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) από δίκτυο dialup σε ευρυζωνικό. Σήμερα, το ΠΣΔ διασυνδέει το 99% των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας με το Internet. Ποσοστό μεγαλύτερο του 67% των σχολείων έχει ήδη μεταβεί σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας.
2.5 Δράσεις για την Ψηφιακή Ανάπτυξη των ΟΤΑ
Υλοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τους ΟΤΑ της χώρας, με στόχο να αποκτήσουν νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται δράσεις όπως:
– η «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση» σε 469 δήμους με πληθυσμό μικρότερου των 20.000 κατοίκων (online παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες, με δυνατότητες προβολής των τοπικών κοινωνιών στο Διαδίκτυο, εγκατάσταση βασικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού στους ΟΤΑ κλπ.)
– το έργο «Ψηφιακός Δήμος» για την κατάρτιση 17.500 αιρετών εκπροσώπων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και το Διαδίκτυο και την εκπαίδευση στη χρήση τους (www.psifiakosdimos.gr)
– η δημιουργία portals τοπικής προβολής και εξυπηρέτησης των πολιτών με αμφίδρομες ψηφιακές υπηρεσίες σε εκατοντάδες μεγαλύτερους δήμους,
– η χρηματοδότηση ασύρματων δικτύων ευρυζωνικής πρόσβασης, που συνδέουν μεταξύ τους τοπικά σημεία δημόσιου ενδιαφέροντος σε περισσότερους από 75 δήμους,
– η δημιουργία δημόσιων κέντρων πληροφόρησης σε 29 δημοτικές βιβλιοθήκες σε αντίστοιχους δήμους της χώρας, η ηλεκτρονική πύλη της ΚΕΔΚΕ, για τη ανάπτυξη ενιαίου διαδικτυακού περιβάλλοντος σε 27 ΟΤΑ, προώθηση της ευρυζωνικότητας με επιδεικτικά έργα, η χρηματοδότηση μιας σειράς άλλων μεγάλων παρεμβάσεων που ωφελούν άμεσα τους δήμους όλης της χώρας (όπως το δίκτυο «Σύζευξις», ο εξοπλισμός των ΚΕΠ, το μεγάλο έργο της ευρυζωνικότητας κλπ.)
2.6 Δράσεις για τον Ψηφιακό Πολιτισμό
Στον τομέα του πολιτισμού, χρηματοδοτήθηκαν δράσεις για την ανάδειξη και την ψηφιακή προβολή του πολιτισμού σε περισσότερα από 150 μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Χαρακτηριστικά είναι τα:
• ψηφιακή τεκμηρίωση και ανάδειξη συλλογών και αρχείων του μουσείου Μπενάκη
• δημιουργία θεματικής μονάδας τεκμηρίωσης για τη συντήρηση και αξιοποίηση των πολιτιστικών συλλογών της εθνικής λυρικής σκηνής, σε ψηφιακή μορφή
• τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών του μουσείου Γουλανδρή φυσικής ιστορίας
• ψηφιοποίηση, ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών τεκμηρίων και συλλογών του μουσείου ν. Καζαντζάκη
• ψηφιοποίηση και διάθεση κινηματογραφικού υλικού Θ. Αγγελοπούλου
• ψηφιοποίηση του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ κ.α.
2.7 Δράσεις για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ
Χρηματοδοτήθηκε και υλοποιείται σύνολο δράσεων συνολικού προϋπολογισμού ευρώ 100 εκατ. για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, το οποίο περιλαμβάνει:
- χρηματοδότηση της διάθεσης 50.000 διαμορφωμένων αποκωδικοποιητών ψηφιακής τηλεόρασης για ΑμεΑ,
- υποστήριξη οπτικά μειονεκτούντων ατόμων μέσω τεχνολογικών εφαρμογών στο ΚΕΑΤ,
- παροχή Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Μάθησης σε 7.000 άνεργες γυναίκες και 500 άτομα με αναπηρίες (κυρίως με κινητικά προβλήματα), προμήθεια και εγκατάσταση υπολογιστικού και ειδικού εξοπλισμού στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής, προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και ΚΔΑΥ, για την ενίσχυση μαθητών ΑμεΑ, καθώς και για Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες
- Ανάπτυξη εξειδικευμένων ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών για ΑμεΑ κλπ.
3. Οι νέοι στόχοι της Ψηφιακής Ελλάδας
Όλοι οι δείκτες συνηγορούν στη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία πέντε έτη στον τομέα των νέων τεχνολογιών στη χώρα μας. Αποκτούν όμως ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν συγκριθούν με το πολύ χαμηλό σημείο εκκίνησης του 2004. Η πρόοδος είναι αναμφισβήτητη, αλλά δεν αρκεί.