Οι επόμενοι στόχοι της Ψηφιακής Ελλάδας με ορίζοντα το αργότερο το 2013 περιλαμβάνουν:
• Αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) συνολικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ, για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στους τομείς:
1) ψηφιακή υποστήριξη της γνώσης
2) ψηφιακός καταναλωτής
3) ψηφιακή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
4) ψηφιακή ασφάλεια
5) ψηφιακή υποστήριξη της εργασίας
6) ψηφιακή υποστήριξη της ποιότητας ζωής
7) ψηφιακή υποστήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης και της συμμετοχής
8) ψηφιακή υποστήριξη της εξωστρέφειας
9) εξειδικευμένες τεχνολογικές δράσεις σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο.
• Ευρυζωνική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση το αργότερο έως το 2013, από ουραγοί της Ευρώπης στις αρχές του 2004.
• Περαιτέρω επέκταση των ευρυζωνικών υποδομών, ώστε να καλύπτουν ποσοστό τουλάχιστον 95% του πληθυσμού (έναντι λιγότερο του 40% το 2004). Σύμφωνα με την Ε.Ε τα αστικά κέντρα ήδη εμφανίζουν κάλυψη 100%, τα ημιαστικά 85% και οι αγροτικές περιοχές 50%.
• Εισαγωγή των νέων τεχνολογιών ως αναπόσπαστο εργαλείο στο πλαίσιο της β’ βάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο).
• Χρηματοδότηση περισσοτέρων των 20.000 επιχειρήσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους και την επέκταση των αγορών τους, μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
• Χρηματοδότηση και λειτουργία τουλάχιστον 10 μεγάλων κόμβων παροχής ψηφιακών υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου τομέα προς τις επιχειρήσεις. Τουλάχιστον 30 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που απευθύνονται σε πολίτες από φορείς της δημόσιας διοίκησης και αύξηση κατά 50% των βασικών δημόσιων υπηρεσιών (eEurope) που διατίθενται ηλεκτρονικά.
• Βελτίωση κατά 100% του ποσοστού των πολιτών που πραγματοποιούν πλήρως ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη Δημόσια Διοίκηση (από 6% το 2007 σε τουλάχιστον 12%)
• Τουλάχιστον 300.000 πολίτες που επωφελούνται άμεσα και επιδοτούνται από δράσεις της Ψηφιακής Στρατηγικής για την απόκτηση εξοπλισμού τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
4. Οι νέες δράσεις της Ψηφιακής Στρατηγικής
Η Ψηφιακή Στρατηγική, δίνει αυξημένη βαρύτητα σε δράσεις που κατευθύνονται απευθείας σε επιχειρήσεις και πολίτες. Το εύρος των συγκεκριμένων δράσεων εξαρτάται από την τελική ζήτηση, και μπορεί να αγγίξει και το 25% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (που έχει συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 2 δις ευρώ). Προς το σκοπό αυτό, έχουν προγραμματισθεί προς υλοποίηση για τους επόμενους 12 μήνες:
4.1 Νέες Δράσεις για Επιχειρήσεις
• Ψηφιακή Ασφάλεια Επιχειρήσεων – επιδότηση επιχειρήσεων έως 70% για υλοποίηση σχεδίων ασφάλειας και αποκατάστασης, την απόκτηση εξοπλισμού/ λογισμικού ασφάλειας και την ανάπτυξη ασφαλών ψηφιακών συναλλαγών. (Nήμα δράσεων 4 – Ψηφιακή Ασφάλεια).
Δικαιούχοι: όλες οι Ελληνικές επιχειρήσεις.
Προϋπολογισμός: 10 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, δηλαδή επιδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ
Έναρξη: ήδη σε εξέλιξη
• Επιδότηση τουριστικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία πολυγλωσσικών δικτυακών τόπων προβολής με ηλεκτρονικές κρατήσεις (συμπεριλαμβανομένων πληρωμών) με ταυτόχρονη ανάπτυξη διαδραστικού περιεχομένου προβολής της ευρύτερης περιοχής σε γεωγραφικές πλατφόρμες, δημιουργία χώρων WiFi κλπ. (Ν6 – Ψηφιακή Υποστήριξη της ποιότητας ζωής)
Δικαιούχοι: 9.000 ξενοδοχεία και περίπου 20.000 καταλύματα
Ενδεικτικός Προϋπολογισμός: 80 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη (αναλόγως της ζήτησης), δηλαδή επιδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους έως 130 εκατ. ευρώ
Έναρξη: Ιούνιος 2009
• Επιδότηση ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση της προβολής και της προώθησης των προϊόντων τους, αξιοποιώντας τεχνολογίες πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών και πολυγλωσσικές πλατφόρμες. (Nήμα δράσεων 8 – Εξωστρέφεια)
Δικαιούχοι: Οι Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών τουλάχιστον 20% από εξαγωγές
Ενδεικτικός Προϋπολογισμός: 30 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη (αναλόγως της ζήτησης), δηλαδή επιδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους έως 60 εκατ. ευρώ
Έναρξη: Ιούλιος 2009
• Χρηματοδότηση δημιουργίας ψηφιακών καταστημάτων με πλήρως ηλεκτρονικές συναλλαγές και δημιουργία ενιαίων ηλεκτρονικών χώρων παρουσίασης/ προβολής τους με τη μορφή «εικονικών ηλεκτρονικών πολυκαταστημάτων» (Νήμα δράσεων 2 – Ψηφιακός Καταναλωτής)
Έναρξη: Οκτώβριος 2009
Ενδεικτικός Προϋπολογισμός: 60 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη (αναλόγως της ζήτησης), δηλαδή επιδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους έως 120 εκατ. ευρώ
• Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα – χρηματοδότηση έναρξης νέων επιχειρήσεων που βασίζονται σε επιχειρηματικά μοντέλα που αξιοποιούν δυναμικά τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (Νήμα δράσεων 5 – Ψηφιακή Υποστήριξη Εργασίας)
Ενδεικτικός Προϋπολογισμός: 50 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη (αναλόγως της ζήτησης), δηλαδή επιδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους έως 100 εκατ. ευρώ
• Ψηφιακά Ταμεία και ηλεκτρονική διασύνδεση με τα Φαρμακεία – Στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής, προγραμματίζεται να υλοποιηθεί με πόρους του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) η δημιουργία Ψηφιακών Ταμείων. Σκοπός των Ψηφιακών Ταμείων είναι η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους ασφαλισμένoυς (ενημέρωση, ειδοποιήσεις, συνταγογραφήσεις κλπ. μέσω Internet). Στο πλαίσιο των Ψηφιακών Ταμείων, σχεδιάζεται η ηλεκτρονική τους διασύνδεση με τα φαρμακεία. Προς το σκοπό αυτό, σχεδιάζεται η διανομή στα φαρμακεία εκπτωτικού κουπονιού μέσω του οποίου θα μπορούν να αποκτούν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό πληροφορικής, για τη διασύνδεσή τους με τα Ψηφιακά Ταμεία.
Ενδεικτικός Προϋπολογισμός: €60 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη
• Χρηματοδότηση επιμέρους κλάδων της οικονομίας για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. TAXI – εγκατάσταση GPS κλπ, Νήμα δράσεων 5 – Ψηφιακή Υποστήριξη Εργασίας)
4.2 Νέες Δράσεις για Πολίτες
• Μαθητικός υπολογιστής – Ψηφιακή Τάξη: Επιδότηση της απόκτηση προσωπικών φορητών υπολογιστών από τους μαθητές για την αξιοποίηση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλη δημιουργία ψηφιακής υποδομής για τη δημιουργία της Ψηφιακής Τάξης από το ΥΠΕΠΘ. Έχει υποβληθεί φάκελος μεγάλου έργου στην Ε.Ε. προς έγκριση. (Νήμα δράσεων 1 – Ψηφιακή Γνώση)
Δικαιούχοι: Μαθητές Α’ Γυμνασίου (περίπου 110.000)
Ενδεικτικός Προϋπολογισμός: 60 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη
Έναρξη: Φθινόπωρο 2009
• Δράση «Δες την Ψηφιακά» (τέταρτη ακαδημαϊκή χρονιά υλοποίησης) για την επιδότηση της απόκτησης φορητών υπολογιστών στους πρωτεύσαντες πρωτοετείς φοιτητές που εισάγονται σε ΑΕΙ/ ΤΕΙ όλης της χώρας με τις εξετάσεις του 2009.
Ενδεικτικός Προϋπολογισμός: 8 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη
Έναρξη: Φθινόπωρο 2009
• Επιδότηση γονέων για την πρόσβαση σε ηλεκτρονική εκπαιδευτική ψυχαγωγία με σκοπό τη βελτίωση της μάθησης των παιδιών τους. (Νήμα δράσεων 1 – Ψηφιακή Γνώση)
Ενδεικτικός Προϋπολογισμός: 10 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη (αναλόγως της ζήτησης)
3.3 Δράσεις για μια περισσότερο ψηφιακή Δημόσια διοίκηση
Το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) από τον Οκτώβριο του 2008 έχει ήδη ξεκινήσει να υποδέχεται προτάσεις έργων νέων ψηφιακών υπηρεσιών από φορείς της δημόσιας διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό:
• Εντάσσονται 76 νέα έργα ψηφιακών υπηρεσιών σε ισάριθμους φορείς, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 145 εκατ. ευρώ. Οι προτάσεις νέων έργων υποβλήθηκαν έως 31.12.2008 και αξιολογήθηκαν και τα αντίστοιχα νέα έργα πρόκειται να προκηρυχθούν από τους φορείς, αρχής γενομένης από το 2009.
• Υποβλήθηκαν έως 31.03.2009 και αξιολογούνται περισσότερα από 520 έργα ψηφιακών υπηρεσιών από 250 φορείς, με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.