Σε απολογισμό δράσης σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά πεπραγμένα της κυβέρνησης από το 2004, προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, διά του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου και του ειδικού γραμματέα Ψηφιακού σχεδιασμού Γιώργου Ασημακόπουλου
Ο υπουργός κάνοντας αποτίμηση των δράσεων ανέφερε μεταξύ άλλων:
• Η Ελλάδα πετυχαίνει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας τα τελευταία τρία χρόνια.
o Το κόστος της ευρυζωνικής σύνδεσης μειώθηκε ως και 85%. Τον Μάρτιο του 2004, η Ελλάδα ήταν η πιο ακριβή χώρα στις ευρυζωνικές συνδέσεις. Σήμερα, μέσα σε πέντε χρόνια, οι μηνιαίες τιμές κινούνται στο μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.
o Τον Μάρτιο του 2004, η διείσδυση του γρήγορου Internet στον πληθυσμό έφθανε μόλις το 0,1%. Σήμερα έχει φθάσει στο 13,4%.
• Το 2004 το 20% περίπου του πληθυσμού είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φθάνοντας στο 39%.
• Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει αυξηθεί στο 17,6%, έναντι 7,7% στην ΕΕ-27.
• Εννέα στα δέκα παιδιά και νέους έως 24 ετών, χρησιμοποιούν πλέον Διαδίκτυο, ποσοστό που αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
• Το 97% των επιχειρήσεων με πάνω από 10 εργαζομένους έχει πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 83% χρησιμοποιεί σήμερα ευρυζωνικές συνδέσεις, έναντι κάτω του 30% το 2004.
• Επίσης από το 2004 μέχρι σήμερα επταπλασιάστηκε το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων με ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο.
• Μέσα σε 5 χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί το ποσοστό των πολιτών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τις συναλλαγές τους με τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Από λιγότερο του 8% το 2004, σε 19% σήμερα.
Όσον αφορά τους νέους στόχους που τίθενται ως το 2013, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε χαρακτηριστικά:
• Να φτάσουμε στην ευρυζωνική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από ουραγοί που ήμασταν στις αρχές του 2004.
• Να προωθήσουμε την περαιτέρω επέκταση των ευρυζωνικών υποδομών, ώστε να καλύπτουν ποσοστό τουλάχιστον 95% του πληθυσμού (έναντι λιγότερο του 40% το 2004). Ήδη, τα αστικά κέντρα εμφανίζουν κάλυψη 100%, τα ημιαστικά 85% και οι αγροτικές περιοχές 50%.
• Να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους πόρους του Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, με συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ. Οι δράσεις του προγράμματος αφορούν μεταξύ άλλων την ψηφιακή υποστήριξη της γνώσης, τον καταναλωτή, το περιβάλλον, την ψηφιακή ασφάλεια, την υποστήριξη της εργασίας, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση, την εξωστρέφεια και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε τοπικό επίπεδο.
Μέχρι το 2013, στόχος μας είναι να επωφεληθούν άμεσα και να επιδοτηθούν τουλάχιστον 300.000 πολίτες για την απόκτηση εξοπλισμού τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Επίσης, στοχεύουμε στο διπλασιασμό του ποσοστού των πολιτών που πραγματοποιούν πλήρως ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη Δημόσια Διοίκηση. Δηλαδή, από 6% που ήταν το 2007 σε τουλάχιστον 12%.
Για το επόμενο διάστημα, έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από νέες δράσεις στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής. Οι δράσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», απορροφώντας μέχρι και το 25% του συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, μέσα στους προσεχείς 12 μήνες, προχωρούμε στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων, που θα έχουν όφελος για χιλιάδες επιχειρήσεις, για την εκπαίδευση, αλλά και για την ποιότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη από τη δημόσια διοίκηση».
1. Τα μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα
Η πρόοδος της Ψηφιακής Ελλάδας τα τελευταία έτη, αντικατοπτρίζεται σε όλους τους δείκτες, είτε αφορούν στους πολίτες, είτε στις επιχειρήσεις, είτε στη δημόσια διοίκηση.
1.1 Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας
• H επιλογή της κυβέρνησης για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών το 2006 και η υλοποίηση ενός μεγάλου Σχεδίου για την «Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας» (ύψους ευρώ 450 εκατ. ευρώ έως το 2009), έφεραν το 2006 την Ελλάδα στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, σύμφωνα με επίσημες διεθνείς αναφορές. Η ίδια πορεία συνεχίστηκε και το 2007, με την Ελλάδα έκτη παγκοσμίως και πρώτη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, ενώ το 2008 η πορεία αυτή συνεχίστηκε με ανάλογους ρυθμούς και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως.
• Από πιο ακριβή χώρα στις ευρυζωνικές συνδέσεις έως το Μάρτιο του 2004, σήμερα οι μηνιαίες τιμές ευρυζωνικής σύνδεσης ADSL, βρίσκονται στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, έχοντας μειωθεί περισσότερο από 85%.
• Σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες πρόσβασης στην Ελλάδα, η μέση ονομαστική ταχύτητα ανεξάρτητα του τύπου DSL σύνδεσης ανέρχεται στα 5,9 Mb/s. Αυτό κατατάσσει τη χώρα στην 6η θέση της ΕΕ-27 (στοιχεία Ιανουαρίου 2008). Επιπλέον, την 1η Ιανουαρίου 2009 μετρήθηκε ότι το 43,5% των συνδρομητών ADSL στην Ελλάδα έχουν συνδέσεις με ονομαστική ταχύτητα πρόσβασης μεγαλύτερη των 2Mb/s.
• Η διείσδυση του γρήγορου Internet στον πληθυσμό φτάνει στο 13,4%, έναντι μόλις 0,1% στις αρχές του 2004 (Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας). (Διάγραμμα)
Διάγραμμα: Βαθμός διείσδυσης και πλήθος ευρυζωνικών συνδέσεων (1η Ιουλίου 2002-1η Ιανουαρίου 2009)
1.2 Δραστική βελτίωση της χρήσης νέων τεχνολογιών από πολίτες και νοικοκυριά
Κατά τα τελευταία 5 έτη, οι Έλληνες πολίτες απολαμβάνουν τα αγαθά της Ψηφιακής Ελλάδας με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Ενδεικτικά
• Εννέα στα δέκα παιδιά έως 24 ετών, χρησιμοποιεί πλέον Διαδίκτυο, ποσοστό που αντιστοιχεί στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν υπάρχει πια ψηφιακό χάσμα στις νεαρότερες ηλικίες συγκριτικά με την ΕΕ. Στις ίδιες ηλικίες, το ποσοστό των παιδιών που έχουν χρησιμοποιήσει Η/Υ φτάνει το 99,1%.
• Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει αυξηθεί στο 17,6%, έναντι 7,7% στην ΕΕ-27. Αυτή η εξέλιξη δηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε τροχιά ψηφιακής σύγκλισης και «τρέχει» ταχύτερα από το μέσο όρο της ΕΕ.
• Μεταξύ 2004-2009: Αύξηση κατά 100% της χρήση Η/Υ από πολίτες (από 27% του πληθυσμού σε 54% το 2009) και αύξηση σχεδόν 100% στην πρόσβαση των πολιτών στο Διαδίκτυο (από σχεδόν 20% το 2004 σε 39% σήμερα).
• Στα νοικοκυριά, το 40% έχει πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο, έναντι σχεδόν 22% το 2004 (αύξηση 81%)
1.3 Ελληνικές επιχειρήσεις: Οι νέες τεχνολογίες αναπόσπαστο μέρος τους
• Το ψηφιακό προφίλ των ελληνικών επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 10 εργαζόμενους είναι πλέον αντίστοιχο αυτού της Ε.Ε. Σε αυτή την κατηγορία, το 99% χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ το 97% έχει πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σημαντική αύξηση εμφανίζει και το ποσοστό των επιχειρήσεων (10+) με ευρυζωνική σύνδεση (83% σήμερα, έναντι λιγότερο του 30% το 2004).
• Στις μικρότερες επιχειρήσεις (1-9 εργαζόμενοι) το 62% χρησιμοποιεί Η/Υ ενώ το 50,9% έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο (έναντι λιγότερο του 35% το 2004). Η ευρυζωνική πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε από πρακτικά μηδενικό ποσοστό το 2004 και 4,7% το 2005, σε 37,8% σήμερα, ήτοι περίπου επταπλασιασμός του ποσοστού σε 4 μόλις έτη!
1.4 Αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη Δημόσια Διοίκηση
• Ήδη το 19% των πολιτών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για συναλλαγές με τις Δημόσιες Υπηρεσίες έναντι λιγότερο από 8% το 2004. To ποσοστό των επιχειρήσεων (10+) που συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με δημόσιους φορείς αγγίζει το 81%.
• Αξιοποιώντας το Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», ο αριθμός των πλήρως διαθέσιμων βασικών υπηρεσιών, όπως ορίσθηκαν στην πολιτική eEurope, αυξήθηκε τα τελευταία έτη σημαντικά ενώ περισσότερες από 40 νέες ψηφιακές υπηρεσίες από φορείς της δημόσιας διοίκησης παρέχονται από το 2009 σε πολίτες και επιχειρήσεις.
2. Έργα για την Ψηφιακή Ελλάδα που έγιναν πράξη
Στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής πραγματοποιήθηκε από το 2006 σημαντική αλλαγή στόχευσης προς παρεμβάσεις που αφορούν άμεσα την καθημερινή ζωή πολιτών και επιχειρήσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές βασίζονται στην πρώτη ύλη 2.500 έργων, που υλοποιούνται μέσω του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».
2.1 Ψηφιακές Υποδομές
• Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στην Ελληνική Περιφέρεια (ύψους ευρώ 210 εκατ.), με παράλληλη ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως «το σημαντικότερο ευρυζωνικό σχέδιο που έχει αναλάβει ποτέ κράτος μέλος».
• Δημιουργία μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών σε 75 πόλεις, τα οποία διασυνδέουν συνολικά περισσότερα από 3000 σημεία δημόσιου ενδιαφέροντος (εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιες υπηρεσίες, δημόσια νοσοκομεία, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία).
• Χρηματοδότηση ανάπτυξης ασύρματων δικτύων σε 120 μικρότερες πόλεις και 20 ΤΕΔΚ.
• Χρηματοδότηση της ανάπτυξης ευρυζωνικών υπηρεσιών από επιχειρήσεις.
2.2 Ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις
• Περισσότερες από 40 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που αφορούν άμεσα στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών και επιχειρήσεων από δημόσιους φορείς και ΟΤΑ, που αφορούν στην:
– παροχή δυνατοτήτων ηλεκτρονικής χορήγησης βεβαιώσεων και η παροχή πληροφόρησης και ηλεκτρονικών πιστοποιητικών από φορείς, όπως πχ σε θέματα περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, πολιτισμού, πιστοποιητικά γάμου, ληξιαρχικές πράξεις, ασφαλιστική ενημερότητα κλπ