Οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου δεν είναι μακριά και ο καθένας μας θα κληθεί να ψηφίσει με γνώμονα μια Ευρώπη, που θα έχει ως προτεραιότητα τούς πολίτες και τις ανάγκες τους.
Εν όψει των εκλογών, η εφημερίδα μας μίλησε με το γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Αμαρουσίου κ. Καλλικράτη Μανιάτη και του ζήτησε να τις σχολιάσει, να μας μιλήσει για την έλλειψη συμμετοχής που έδειχνε μέχρι τώρα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, για την ιδιαίτερη σημασία που δίνει σ’ αυτές το ΠΑΣΟΚ καθώς και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές. Τέλος, μεταξύ άλλων τον ρωτήσαμε αν, και με ποιο τρόπο, θα εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμά τους το ΠΑΣΟΚ για τις επιδιώξεις του στο εσωτερικό της χώρας.
Η συζήτηση που είχαμε μαζί του ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα.
Ποιο είναι κύριε Μανιάτη το διακύβευμα των ευρωεκλογών;
Στις 7 Ιουνίου θα συγκρουσθούν δύο πολιτικές. Η συντήρηση και η πρόοδος. Η συντηρητικοκρατούμενη Ε.Ε. έχει αποτύχει να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες της, διότι λειτουργεί και αποφασίζει μακριά από τους λαούς της. Από την άλλη πλευρά, εμείς αντιπροτείνουμε την Ευρώπη της προόδου, της συμμετοχής του πολίτη, του ελέγχου από τον ίδιο. Για παράδειγμα, προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη λαϊκή συμμετοχή και τον έλεγχο, το ΠΑΣΟΚ προτείνει την εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν από καθολική ψηφοφορία, καθώς και τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Δημοψηφίσματος. Πλούσιες και συγκεκριμένες είναι επίσης οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για το πώς θα βγούμε από την κρίση, την πράσινη ανάπτυξη, την εξασφάλιση της εργασίας κ.α.
Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να αναδειχθεί πρώτο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΠΑΣΟΚ πρώτο στην Ελλάδα. Θα είναι η απαρχή της αλλαγής στην Ευρώπη και η επισφράγιση της ήττας της Δεξιάς στον τόπο μας.
Αν είναι τόσο κρίσιμο το διακύβευμα, τότε πως εξηγείτε την έλλειψη μαζικής συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές, η οποία έχει παρατηρηθεί στις μέχρι τώρα αναμετρήσεις;
Και αυτές οι εκλογές μπορεί να χαρακτηρισθούν από την αδιαφορία των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι, πνιγμένοι από τα καθημερινά προβλήματά τους και μη γνωρίζοντας τη σπουδαιότητά τους, ενδέχεται να μη προστρέξουν μαζικά στις κάλπες. Εμείς όμως έχουμε την υποχρέωση να σκεφτούμε τα εξής: με την ψήφο μας μπορούμε να επηρεάσουμε την τύχη της Ηπείρου. Το 80% των αποφάσεων που αφορούν την καθημερινή ζωή του κάθε Ευρωπαίου πολίτη λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Αυτά και μόνο, λογικά, θα πρέπει να μας οδηγήσουν στις κάλπες την Κυριακή και όχι στις πλαζ…., ειδάλλως είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Η διαφορά του ΠΑΣΟΚ
Ακόμα και αν ο Έλληνας καταλάβει αυτήν την ανάγκη και πάει στις κάλπες, τότε δεν νομίζετε ότι θα αντιμετωπίσει το δίλημμα: «Τι διαφορά θα έχει η Ν.Δ με το ΠΑΣΟΚ στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής;»
Ο πολίτης έχει κάθε λόγο να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, ακριβώς βλέποντας τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων στο χειρισμό αυτών των θεμάτων. Ας θυμηθούμε λίγο τα ιστορικά γεγονότα. Ήταν ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής που μας έβαλε (εντελώς απροετοίμαστους) στην τότε Ε.Ο.Κ. σε πείσμα αρκετών Ευρωπαίων και των μισών Ελλήνων, αλλά ήταν το ΠΑΣΟΚ που κατέστησε σεβαστή τη χώρα μας χάριν της σοβαρής και επίμονης δουλειάς. Έχουμε να επιδείξουμε τις επιτυχημένες προεδρίες, τα Μ.Ο.Π. -τα οποία δεν προβλέπονταν στις διακρατικές συμφωνίες- που βοήθησαν ουσιαστικά την οικονομία της χώρας μας, την πλέον αποτελεσματική χρήση των κοινοτικών πλαισίων στήριξης.
Ακόμα, η ένταξή μας στην Ο.Ν.Ε. ήταν επιτυχία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και των θυσιών του ελληνικού λαού. Αυτή η πολιτική τοποθέτησε τη χώρα μας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Θυμάστε την μικρόψυχη συμπεριφορά της Δεξιάς σε αυτή την εθνική επιτυχία; Τέλος, δώσαμε προοπτικές στα εθνικά μας θέματα.
Δύο παραδείγματα: α) Στη σύνοδο στο Ελσίνκι καταφέραμε να συνδέσουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με την «διαγωγή» της, για ουσιαστική πρόοδο που οφείλει να επιδείξει στην επίλυση του Κυπριακού και την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας με μέλη κράτη της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, η Τουρκία, πρώτα έπρεπε να πάψει να προκαλεί και ν’ απειλεί την πατρίδα μας, να λύσει με ειρηνικό τρόπο οποιοδήποτε θέμα υπάρχει ή ισχυρίζεται ότι υπάρχει, να αποδεχθεί βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και μετά να ελπίζει (αφού εκπληρώσει και τους άλλους όρους) για ισότιμη ένταξη στην Ε.Ε.
Ε, λοιπόν, σήμερα αυτό δεν ισχύει. Η κυβέρνηση Καραμανλή με συνεχείς υποχωρήσεις και την επαρχιώτικη νοοτροπία που την διακρίνει, το άφησε να ακυρωθεί. Ό,τι πέτυχε με σοβαρότητα και κόπο η προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι Τούρκοι σιγά – σιγά το πήραν πίσω χάρη στους άτολμους και πρόχειρους χειρισμούς των Κυβερνώντων.






































































































