Επί… χάρτου τίθενται τα νέα διαρθρωτικά μέτρα, με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, για την εφαρμογή των οποίων δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τελευταία συνεδίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (Eco/Fin), στις αρχές της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού θεωρείται άμεσης προτεραιότητας και δεν θα περιοριστεί μόνο στις αλλαγές των επαγγελμάτων που εντάσσονται στα «βαρέα και ανθυγιεινά», αλλά θα συμπεριλάβουν και άλλες ρυθμίσεις.
Μείωση δαπανών για συντάξεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεσή της για το ασφαλιστικό ζήτημα αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της προβλεπόμενης αύξησης δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε και χαρακτηρίζει «επείγουσα» την ανάγκη για περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και ιδιαίτερα του συνταξιοδοτικού συστήματος, με πρωταρχικό στόχο τον περιορισμό των δαπανών, μέσω της συγκράτησης των δαπανών για την καταβολή συντάξεων και της παράτασης του εργασιακού βίου.
Ζητήματα άμεσης προτεραιότητας θεωρούνται επίσης η μείωση των δαπανών για τις συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το δημογραφικό, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, η αύξηση της παραγωγικότητας και των ποσοστών απασχόλησης, η επέκταση της ευελιξίας στην εργασία με ασφάλεια.
Ακόμη, η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή συστήνει η περιστολή των κρατικών δαπανών στην Ελλάδα πρέπει να είναι διαρκής, τουλάχιστον ως το 2011.
Δυσπιστία για τα έσοδα
Οι αρμόδιες για τα οικονομικά ζητήματα κοινοτικές υπηρεσίες θεωρώντας ότι η σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν θα αποδώσει άμεσα, εκτιμούν ότι το βάρος της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση των κρατικών δαπανών. Επιδιώκεται έτσι να ληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε:
Να ενισχυθεί η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης με τη λήψη σαφώς καθορισμένων μόνιμων μέτρων για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η άσκηση συνετής μισθολογικής πολιτικής στον δημόσιο τομέα.
Να βελτιωθεί, εν όψει του αυξανόμενου επιπέδου του χρέους και της προδιαγραφόμενης αύξησης των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με τη συνέχιση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης.
Να εφαρμσθεί με ταχύ ρυθμό η μεταρρύθμιση των φορολογικών υπηρεσιών.
Να εξασφαλισθεί ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης συνδέονται επίσης με τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.