Εννέα στις δέκα αιτήσεις που έχουν γίνει για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών μπλοκαρίστηκαν ύστερα από την απόφαση του υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά σχετικά με την εγκατάσταση σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Η απόφαση του κ. Σουφλιά προβλέπει ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος από 20 έως 150 KW απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Αποτέλεσμα της εν λόγω απόφασης ήταν να μπλοκάρει το 90% των αιτήσεων που έχουν γίνει, παρά τα όσα είχε εξαγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προ διμήνου, ότι μετά από συνεργασία που είχε με το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα επιτρεπόταν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με όσα είχαν ειπωθεί τότε, δεν υπήρχε υποχρέωση αρτιότητας για όλα τα μικρά έργα κάτω των 20 KW, καθώς και για τα φωτοβολταϊκά συστήματα από 20 KW έως 150 KW δεν υπήρχε θέμα αρτιότητας του οικοπέδου, εφόσον είχε εκδοθεί η απόφαση εξαίρεσης από άδεια παραγωγής.
Ακόμη και για τα μεγαλύτερα έργα από 150 KW θα ίσχυε το ίδιο καθεστώς, εφόσον είχε εκδοθεί απόφαση χορήγησης άδειας παραγωγής. Ωστόσο, στις 6 Ιουλίου η απόφαση του κ. Σουφλιά προκάλεσε ανατροπή στα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), «εγκλωβίζοντας» χιλιάδες επενδυτές. Η προϋπόθεση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος από 20 KW έως 150 KW είναι ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στις 6 Ιουλίου υπέγραψε την απόφαση για τους όρους εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 10 KW, στα δώματα και στις στέγες των κτηρίων καθώς και την κοινή υπουργική απόφαση, που αφορά στις εγκαταστάσεις των εν λόγω συστημάτων για τις εκτός σχεδίου περιοχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΞΠΡΕΣ».
Όροι εγκατάστασης
Σχετικά με τους όρους για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών, δεν θα απαιτείται οικοδομική άδεια πάρα μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Για τη σύνδεσή τους με τη ΔΕΗ, εκτός από την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, απαιτείται η προσκόμιση των θεωρημένων σχεδίων με τη Πολεοδομία, όπως τοπογραφικό, κάτοψη δωματίου ή στέγης.
Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων δεν θα επιτρέπεται πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής.
Σε περίπτωση τοποθέτησης των εν λόγω συστημάτων σε στέγες, θα πρέπει να γίνεται εντός του όγκου της στέγης, ακολουθώντας την κλίση τους και να απέχει 0,50 μέτρα από το περίγραμμά της, ώστε να εξασφαλίζεται η αισθητική του κτιρίου.
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα που πρόκειται να τοποθετηθούν στο δώμα κτηρίου θα πρέπει να οριοθετούνται περιμετρικά με στηθαίο συμπαγές μέγιστου ύψους 1,20 μέτρα, τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για την προστασία της εγκατάστασης.
Η απόσταση από το στηθαίο του δώματος θα πρέπει να είναι εσωτερικά αυτού 1 μέτρο για λόγους ασφαλείας.
Οι όροι που ισχύουν για τις εκτός σχεδίου περιοχές αφορούν:
Για την εγκατάσταση ισχύος κάτω των 20 KW δεν ισχύει περιορισμός σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων και δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Για την τοποθέτηση από 20 KW έως 150 KW απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Για την εγκατάσταση από 150 KW και πάνω, απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα καθώς και έγκριση εργασιών, η οποία χορηγείται από την αρμόδια Πολεοδομία και θα πρέπει να συνοδεύονται με αρχιτεκτονικά σχέδια, υπεύθυνες δηλώσεις των μελετητών και φορολογικά στοιχεία.
Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε περιοχές που είναι απολύτου προστασίας της φύσης και του τοπίου, πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, διατηρητέα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, δασικές και γεωργικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, οικότοποι που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Φύση 2000 και σε περιοχές που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς χρήσεως της γης, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας.