Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην ίδρυση επιχειρήσεων.
Το εν λόγω νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Σεπτεμβρίου, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια εναρμόνισης της χώρας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Ουραγοί στην Ευρώπη
Ενδεικτικό, άλλωστε, της υφιστάμενης κατάστασης είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με την ευκολία ίδρυσης μιας επιχείρησης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διαδικασιών που απαιτούνται για τη σύσταση μιας επιχείρησης φτάνει τις 15, «εκτοξεύοντας» τον χρόνο ολοκλήρωσής τους στις 19 ημέρες.
Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των απαιτούμενων διαδικασιών για τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι μόλις 5,8, ενώ το μέσο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσής τους φτάνει τις 13,4 ημέρες.
Με βάση τα παραπάνω, στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον υπουργό Κώστα Χατζηδάκη, είναι η μείωση των βημάτων που απαιτούνται για την ίδρυση μιας επιχείρησης από 14 με 18, που είναι σήμερα, σε μόλις τέσσερα βήματα.
Η επιχειρούμενη αυτή αναμόρφωση της νομοθεσίας σχετικά με τις ανώνυμες εταιρείες κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης της διοικητικής παρέμβασης στη σύσταση και τη λειτουργία τους, της ενίσχυσης της θέσης των μετόχων καθώς και της απλοποίησης της σύστασης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, προωθείται η αναθεώρηση ζωτικής σημασίας ρυθμίσεων του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών, όπως για παράδειγμα του καθεστώτος ευθύνης του διοικητικού συμβουλίου.
Επιχειρηματικά πάρκα
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο που αφορά στα επιχειρηματικά πάρκα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει συνταχθεί ύστερα από αναλυτικό και επί της ουσίας διάλογο με τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, βασικός στόχος είναι να μπει τάξη «στις σημερινές βιομηχανικές περιοχές, καθώς το νομικό πλαίσιο έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα».
Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις που προωθούνται από το εν λόγω νομοσχέδιο αφορούν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός πλαισίου αρμονικής συνύπαρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας με την προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο δίνει ώθηση στην ουσιαστική σύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με την παραγωγική διαδικασία, καθώς προωθεί τη λειτουργία ερευνητικών ινστιτούτων εντός των επιχειρηματικών πάρκων.