Υπεγράφη εν τέλει η τριετούς διάρκειας Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Η σύμβαση προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και στα ημερομίσθια για το 2010, ενώ από την 1η Ιουλίου 2011 θα καταβληθεί αύξηση ίση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (εκτιμάται ότι θα είναι 1,5%).
Αντίστοιχα, την 1η Ιουλίου 2012 θα καταβληθεί και πάλι αύξηση ίση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης (εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7%).
Στη σύμβαση κατοχυρώνεται σε ένα βαθμό ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, που χαρακτηρίζονται τακτικές αποδοχές, οι οποίες σύμφωνα με τη θέληση των συμβαλλομένων μερών θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.
Ακόμα στη σύμβαση, διατυπώνεται η θέληση των κοινωνικών εταίρων να προωθήσουν μέτρα όπως η αύξηση του χρόνου επιδότησης των μακροχρόνια ανέργων και η δημιουργία λογαριασμού αλληλεγγύης προς τους μακροχρόνια άνεργους και τους χαμηλόμισθους.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ
Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος, έκανε λόγο για αποτύπωση της βούλησης του ιδιωτικού τομέα να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων και για μέτρα – ασπίδα απέναντι στην κρίση. «Ο ΣΕΒ προσέγγισε εξαρχής το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης με ρεαλισμό και ευαισθησία», δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος και τόνισε: «Οι θέσεις και οι στόχοι μας ήταν από την αρχή σαφείς, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε να παρερμηνευθούν ή να διαστρεβλωθούν».
«Πράξη ευθύνης» λέει η ΓΣΕΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης ως πράξη ευθύνης και σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ πέτυχε τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε το μνημόνιο ως μέγγενη και εκτίμησε, ότι η υπογραφή αυτής της συλλογικής σύμβασης κρατάει ζωντανό το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποτελεί κάποιο φως στο τούνελ που έχει επιβάλλει η τρόικα των δανειστών της χώρας και έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση με την πολιτική της.
«Η σημερινή υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ έρχεται να καταδείξει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης που βιώνει η οικονομία της χώρας μας», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.
Συμπλήρωσε ότι πάγια θέση της Συνομοσπονδίας ήταν η διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και η πρόβλεψη για συμβολικές αυξήσεις και συμπλήρωσε ότι οι διαδικασίες έως την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ πέρασαν από κρίσιμες φάσεις.
Οργισμένη ήταν αντίδραση του ΚΚΕ που κατήγγειλε την εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε η πέμπτη φάλαγγα των κεφαλαιοκρατών στο εργατικό κίνημα.
Σημειώνεται ότι, ο πληθωρισμός ήδη κινείται πάνω από 5% και ότι το πάγωμα των μισθών για το 2010 αλλά και οι αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού για το 2011 και 2012, οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο κατώτερος μισθός την 1η Ιουλίου του 2011 θα διαμορφωθεί στα 750 ευρώ και την αντίστοιχη ημερομηνία του 2012 στα 763 ευρώ.