Η τρίωρη συνέντευξη Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στη 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν έκανε «σοφότερους» όσους την παρακολούθησαν για το μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. ώστε «να απαλλαγούμε μια ώρα γρηγορότερα από το Μνημόνιο».
Η «αντι-μνημονιακή» Αριστερά μιλά καθαρά και ξάστερα για αναδιάρθρωση του χρέους, με μερική διαγραφή των (τοκογλυφικών) χρεολυσίων, κι ας έχει αυτή η επιλογή ως συνέπεια την απώλεια της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και συνακόλουθα την α-
δυναμία της να αντλήσει ρευστό από αυτές για ικανό χρονικό διάστημα. Η Αργεντινή, λ.χ., που ακολούθησε τη συγκεκριμένη μέθοδο, είναι εκτός αγορών δέκα και πλέον έτη.
Η «εν δυνάμει» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τι ακριβώς προτείνει για την «απαλλαγή» από το Μνημόνιο; Αυτό ακριβώς το Μνημόνιο, που καταψήφισε στην ελληνική Βουλή, αλλά ως μέλος του Λαϊκού Κόμματος επικύρωσε στο Ευρωκοινοβούλιο; Ο Αντώνης Σαμαράς αρκέστηκε σε διαπιστώσεις και επικρίσεις για το είδος των χειρισμών των Γιώργου Παπανδρέου – Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
«Το Μνημόνιο χειροτερεύει το πρόβλημα, δεν μας βγάζει από το πρόβλημα. Όταν ήρθε η στιγμή να διαπραγματευτούμε με Ε.Ε. και ΔΝΤ δεν διαπραγματευτήκαμε καν. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με το περίστροφο στον κρόταφο, ενώ μας είπε ότι θα διαπραγματευόταν με το πιστόλι στο τραπέζι», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Όταν την εποχή εκείνη η ΝΔ παρέδωσε την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ, τα spreads ήταν 130 μονάδες. Όταν βγήκε το ΠΑΣΟΚ και είπε ότι το έλλειμμα δεν ήταν 8,5 μονάδες αλλά 12, τότε δεν εκτοξεύθηκαν. Πήγαν στις 180 μονάδες. Περιμέναμε να πάρει ο κ. Παπανδρέου κάποια μέτρα, αλλά αντ’ αυτού, ο ίδιος και το επιτελείο γύριζε επί μήνες στο εξωτερικό και έλεγε ότι η Ελλάδα καταρρέει. Έτσι είναι που μετατρέψαμε ένα πρόβλημα ελλείμματος σε μια πρωτόγνωρη κρίση δανεισμού», ολοκλήρωσε το αντιπολιτευτικό του κρεσέντο, αλλά απάντηση ρητή και κατηγορηματική για το πώς θα χειριστεί την υπόθεση Μνημόνιο η μελλοντική κυβέρνησή του δεν έδωσε, πέρα από τις συνήθεις γενικόλογες αναφορές ότι θα βγούμε από το Μνημόνιο ακολουθώντας πολιτικές ανάπτυξης.
Η διαγραφή του ευρωβουλευτή Θοδωρή Σκυλακάκη, που θεώρησε επικίνδυνες τις απόψεις του προέδρου της Ν.Δ., απλώς επέτεινε το πρόβλημα αξιοπιστίας, κυρίως στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Μαρία Ζαρίφη