«Δεν υπάρχει περίπτωση επέκτασης Mνημονίου μετά το 2013. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους, που τηρούμε απαρέγκλιτα. Δεν θα έρθει καινούργιο μνημόνιο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τονίζοντας εμφατικά ότι «στόχος είναι να βγούμε στις αγορές, όσο το δυνατό συντομότερα και πριν το πέρας του Μνημονίου». Αυτή είναι η εσωτερικής κατανάλωσης εκδοχή για το μέλλον του Μνημονίου στην οποία αρέσκεται η κυβέρνηση.
Διεθνώς, όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά – κι αυτό ανεξάρτητα από το αν πάμπλουτοι εμίρηδες από το Κατάρ θα σώσουν τους γηγενείς κακομοίρηδες φτιάχνοντάς τους καζίνα, μαρίνες και Ντίσνεϊλαντ στο Ελληνικό.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, αναφερόμενος στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Μνημόνιο να πάρει παράταση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα είναι στην πορεία για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος, όμως θα είναι μία προσπάθεια αρκετών ετών», σημείωσε.
Την ίδια ώρα ο Γιώργος Παπανδρέου, ως περιοδεύων πλαισιέ σε εμποροπανηγύρεις της επαρχίας τη δεκαετία του ’60, έβγαζε στο «παζάρι» περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ύψους 270 δισ. ευρώ, κατά τι λιγότερα από το σύνολο του δημόσιου χρέους της χώρας.
Ειδικότερα, κατά την επίσκεψή του στη Γουόλ Στριτ (τη Μέκκα της χρηματιστηριακής – νομισματικής ανωμαλίας, μαζί με τις επενδυτικές τράπεζες), ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σημείωσε ότι η Ελλάδα προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για επενδύσεις, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως έργα υποδομής, και τόνισε ότι ανενεργά κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 270 δισ. ευρώ μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν ή να τεθούν υπό εκμετάλλευση. Ακόμη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανοίγει τις αγορές για αγαθά, υπηρεσίες και εργατικό δυναμικό, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, εκτιμώντας ότι οι «διαρθρωτικές» αυτές αλλαγές θα ενισχύσουν την παραγωγή κατά 5% έως 6%.
Βεβαίως, ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε πως θα εξοφλήσουμε. Αυτό που δεν διευκρίνισε είναι τι ακριβώς θ’ απομείνει στους ιθαγενείς κακομοίρηδες, με δεδομένο πάντα ότι οι αγοραπωλησίες μεταβιβάζουν αξίες, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με υπεραξίες και αύξηση της εγχώριας πίτας αγαθών και υπηρεσιών. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση επείγεται να δημιουργήσει κλίμα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και να στείλει «μηνύματα» στις διεθνείς αγορές (δηλαδή στους κατ’ επάγγελμα τοκογλύφους, όταν και όποτε τους παίρνει).
Είναι επίσης προφανέστατο πως μπορεί να πατάξει καίρια την ανεργία, που έχει φτάσει επισήμως στο 12% και ανεπισήμως προσεγγίζει στο 20%, μειώνοντας στο 1/3 τις μέσες αποδοχές, ώστε η χώρα να είναι ανταγωνιστική με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Μπορεί επίσης να γίνει ακόμη τολμηρότερη, παραχωρώντας με διαδικασίες lease and back την Ακρόπολη, την Ολυμπία, τη Δήλο, τους Δελφούς σε «διεθνείς» επενδυτές, ώστε να ξοφλήσουμε μια ώρα γρηγορότερα το χρέος μας στους τοκογλύφους, ενώ είναι βέβαιο πως αν καταργήσουμε παντελώς τη δημόσια παιδεία και υγεία θα σκορπίσουμε ρίγη συγκίνησης, αποσπώντας εύσημα αξιοπιστίας, από όλους αυτούς, που ο μπαμπάς του Γιώργου (πρωθυπουργός κι αυτός) Ανδρέας, αποκαλούσε ραντιέρηδες. Κατά τα άλλα, παραμένουμε εθνικά υπερήφανοι…
Μαρία Ζαρίφη