Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Οπτικοακουστικά, σήμερα στις Βρυξέλλες, συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Ιωάννης Παναγιωτόπουλος. Σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα η εκπαίδευση δημοσιογράφων, επαγγελματιών της επικοινωνίας και όσων δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της δημόσιας σφαίρας, ώστε να βελτιώσουμε μέσω αυτών την ικανότητα των χρηστών για την αξιολόγηση και αξιοποίηση του οπτικοακουστικού περιεχομένου. Ειδικότερα δε στις σκέψεις που εκφράστηκαν για αλλαγές των σχετικών κανόνων για τις μη-γραμμικές υπηρεσίες της Οδηγίας Οπτικοακουστικών Μέσων, σημείωσε ότι πρέπει να αποτελεί κριτήριο κάθε ρύθμισης το μέτρο, υπενθυμίζοντας τη ρήση των αρχαίων Ελλήνων, παν μέτρον άριστον. Τέλος, ανακοίνωσε τη διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου στην Αθήνα στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας, τον ερχόμενο Απρίλιο, με θέμα την προστασία των ανηλίκων στα Νέα Μέσα.
To πλήρες κείμενο της παρέμβασής του, έχει ως εξής:
Σκέφτομαι ότι τα υφιστάμενα τεχνολογικά δεδομένα ανατρέπονται κάθε φορά από εμπνευσμένες ιδέες ακόμη και δεκαοχτάχρονων νέων συμβάλλοντας στη διαρκή εξέλιξη του οπτικοακουστικού πεδίου.
Σκέφτομαι επίσης την αρχαία ρήση «παν μέτρον άριστον». Αυτή η ρήση μπορεί να βρει εφαρμογή και στην οπτικοακουστική νομοθεσία. Διότι, η επιβολή υπερβολικών περιορισμών και η θέσπιση εξαντλητικά λεπτομερειακών μέτρων μπορεί να παρεμποδίσει την καινοτομία και την εξέλιξη.
Από την άλλη πλευρά η πλήρης απουσία ρυθμιστικού πλαισίου μπορεί να υπονομεύσει τις κοινές πολιτιστικές αξίες.
Δεδομένης της χρήσης των νέων οπτικοακουστικών υπηρεσιών από ολοένα και περισσότερους χρήστες, ολοένα και μικρότερης ηλικίας, καθίσταται επιτακτική η περιφρούρηση των ανθρωπίνων αξιών και η προστασία της πνευματικής, ηθικής και σωματικής ανάπτυξης των ανηλίκων. Ως ζητήματα αιχμής στο συγκλίνον οπτικοακουστικό περιβάλλον τίθενται τόσο η καταλληλότητα και επάρκεια των σχετικών κανόνων της Οδηγίας ΥΟΑΜ όσο και η αναζήτηση πρακτικών τρόπων για τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των ανηλίκων (όπως η εξεύρεση κατάλληλων μηχανισμών φιλτραρίσματος, κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο και κατά τη διάδραση των ανήλικων χρηστών με τις νέες οπτικοακουστικές υπηρεσίες), γεγονός που, κατά την άποψή μου, υπαγορεύει την έναρξη ενός ευρέος διαλόγου μεταξύ των κρατών – μελών για την αναγκαιότητα ή μη θέσπισης διαφορετικών κανόνων για τις γραμμικές υπηρεσίες (ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές) σε σύγκριση με τις μη-γραμμικές υπηρεσίες.
Το μέλλον της Ευρώπης είναι οι νέοι. Με τη σκέψη αυτή η Ελληνική Προεδρία προτίθεται να διοργανώσει διάσκεψη για την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή.
Τέλος, θεωρούμε ότι αποτελεί προτεραιότητα η εκπαίδευση των δημοσιογράφων, επαγγελματιών της επικοινωνίας και όσων δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της δημόσιας σφαίρας, ώστε να βελτιώσουμε μέσω αυτών την ικανότητα των χρηστών, και ιδίως των νέων χρηστών, για την αξιολόγηση και αξιοποίηση του οπτικοακουστικού περιεχομένου.