Σε κλίµα ακραίας πόλωσης ανάµεσα σε Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ, µε νέο και πρωτόγνωρο για τα µεταπολιτευτικά δεδοµένα πολιτικό χάρτη και ανοιχτές εκκρεµότητες µε τους δανειστές στο οικονοµικό πεδίο, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
Το… µοιραίο συνέβη, καθώς στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας η υποψηφιότητα του Σταύρου ∆ήµα δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθµό των 180 ψήφων. ∆ιαψεύδοντας, µάλιστα, τις προσδοκίες του κυβερνητικού στρατοπέδου, ο αριθµός των βουλευτών που ψήφισαν για Πτ∆ δεν άλλαξε σε σχέση µε αυτόν της δεύτερης ψηφοφορίας (168).
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που «εθνικές» κάλπες στήνονται Γενάρη. Και είναι επίσης η πρώτη φορά που η προεκλογική περίοδος είναι τόσο σύντοµη. Όλοι, πάντως, είχαν κατανοήσει ότι από το Σεπτέµβριο και µετά η χώρα είχε ατύπως µπει σε προεκλογική τροχιά και ενδεχοµένως ακόµη και µε εκλογή Προέδρου και συµφωνία για εκλογές εντός του 2015, χωρίς εξάντληση της τετραετίας, η προεκλογική περίοδος θα ήταν παρατεταµένη και δεν θα έδινε λύσεις στα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η χώρα.
Έτσι, οι πρόωρες εκλογές ίσως και να είναι λυτρωτικές. Θα συµβεί, όµως, το ίδιο και για την οικονοµία, δεδοµένου ότι η αξιολόγηση από την τρόικα εκκρεµεί; Οι πρώτες έµµεσες παρεµβάσεις εξ Εσπερίας είναι σαφείς: οι δανειστές επιµένουν ότι «η νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τα συµφωνηθέντα». Σε αντίθεση, δηλαδή, µε όσα διακηρύττει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίδοντας έτσι την αφορµή στην κυβέρνηση να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του κόµµατός του για ανευθυνότητα – ενδεχοµένως και µε µια δόση κινδυνολογίας.
Την ίδια στιγµή, το ΠΑΣΟΚ οδεύει διχασµένο στις κάλπες, το Ποτάµι φιλοδοξεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο χώρο της Κεντροαριστεράς και –ενδεχοµένως– σε ένα συνεργατικό κυβερνητικό σχήµα, τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής θα παραµείνουν προφυλακισµένα, περιµένοντας τη δίκη τους, ενώ ∆ΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ συνεχίζουν να χάνουν δυναµική σε σχέση µε τις εκλογές του 2012.
Οι συνθήκες πόλωσης, συνεπώς, φαίνεται να ευνοούν σε πρώτη φάση τη Ν.∆. και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προπορεύεται στις δηµοσκοπήσεις και εξ αυτού του λόγου αρκετά στελέχη του αρχίζουν µεγαλόφωνα και µιλούν ακόµη και για αυτοδυναµία. Ουδείς, πάντως, µπορεί να αποκλείσει ακόµη και το ενδεχόµενο επαναληπτικών εκλογών, στην περίπτωση που δεν σχηµατιστεί κυβέρνηση από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, ενώ η Βουλή που θα προκύψει θα κληθεί να εκλέξει Πτ∆ ακόµη και µε σχετική πλειοψηφία.
Πράγµα το οποίο σηµαίνει ότι το «προνόµιο» θα περάσει στα χέρια του κόµµατος που θα είναι πρώτο στις εκλογές και ίσως έτσι να δούµε νέα πρόσωπα ως υποψήφιους και µπορεί όχι ξανά τον Σταύρο ∆ήµα.