Επιτάχυνση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας με την ανάμιξη ακόμα και των υπουργών Εξωτερικών αποφάσισαν Καραμανλής και Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα. Η επιλογή αυτή της Αθήνας, όπως εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές, εκπορεύεται από την έλλειψη ουσιαστικής προσέγγισης στα ανοιχτά ελληνοτουρκικά θέματα, αλλά και από τον κίνδυνο παγίωσης των διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο.
Μ' αυτόν τον τρόπο, λένε, η Αθήνα δείχνει διάθεση να απομακρυνθεί από την επιφυλακτική στάση που είχε διατηρήσει μέχρι τώρα στις διμερείς επαφές για τα ανοιχτά θέματα του Αιγαίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξουν σημεία σύγκλισης. Οι διερευνητικές επαφές των δύο χωρών είχαν ξεκινήσει στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Σημίτη και είχαν τυποποιηθεί, χωρίς, όμως, ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού δεν υπήρχε σύγκλιση των πλευρών σε καίρια σημεία.
Η στροφή που δείχνει τώρα να επιθυμεί η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι βασίζεται στην πολιτική βούλησή της να πληρώσει το «κόστος» και να προχωρήσει σε «τομές» για την επίλυση των θεμάτων που έχουν καταγραφεί, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, αλλά και του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας. Πόσο μάλλον όταν ο «φάκελος ελληνοτουρκικά» επιχειρείται να ανοίξει τη στιγμή που, πέραν της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, έχει να αντιμετωπίσει το εκκρεμές θέμα των Σκοπίων και τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις στο Κόσοβο, χωρίς να θεωρούνται απίθανες εξελίξεις και λόγω εκλογών στο Κυπριακό.
Ως προς το τελευταίο οι δύο πρωθυπουργοί κατέβαλαν προσπάθειες να «στρογγυλέψουν» τις φράσεις τους, όμως φάνηκε καθαρά η διαφορά τους στην αντιμετώπιση της επίλυσής του. Ο Κ. Καραμανλής κάλεσε εκ νέου τη γείτονα να αναγνωρίσει την Κυπριακή ∆ημοκρατία για να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε., παραπέμποντας στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου (Παπαδόπουλου – Ταλάτ) για πλήρη διάλογο στα ουσιαστικά θέματα, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι η βάση της τελικής διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ε.Ε.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα «δύο κράτη» ή «στους δύο λαούς» στην Κύπρο και κάλεσε τις «μητέρες – πατρίδες» να αναμειχθούν έντονα στην επίλυση, περιφρονώντας την 8η Ιουλίου κι επιμένοντας ότι η βάση είναι μόνο ο ΟΗΕ και «το πνεύμα και η ουσία του σχεδίου Ανάν».
Γιώργος Μπάλτας