Σε πρωτόγνωρα πολιτικά και συνταγματικά μονοπάτια βαδίζει η χώρα, ύστερα από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να οδηγήσει σε εκλογές.
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Πρόκειται για την τρίτη κάλπη – συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος – μέσα σε οκτώ μήνες, αλλά και την έβδομη εθνική αναμέτρηση (βουλευτικές εκλογές) μέσα σε οκτώ χρόνια, από το 2007.
Ο δρόμος προς τις εκλογές είναι στρωμένος με… συνταγματικά αγκάθια, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ένα έτος από τις προηγούμενες εκλογές και έτσι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολώνγια το σχηματισμό κυβέρνησης.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ημερομηνία της 20ης Σεπτεμβρίου, την οποία επιθυμεί το Μαξίμου για να στηθούν οι κάλπες, απομακρύνεται, ιδίως ύστερα από την απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αξιοποιήσει – χωρίς αναμενόμενο αποτέλεσμα, πάντως – τη διερευνητική εντολή. De facto ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε άκαρπη από χθες βράδυ, με την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πρώτη διερευνητική εντολή που έλαβε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο «γύρος» των διερευνητικών εντολών και του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο θα πρέπει να καταλήξει η διαδικασία, πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, θα κρατήσει έως και 10 ημέρες.
Τούτο, βεβαίως, δεν αποτρέπει τις εκλογές, αφού θεωρείται απίθανο να προκύψει νέα κυβέρνηση ή κυβέρνηση «εθνικού σκοπού», αλλά ανατρέπει τους σχεδιασμούς του Μαξίμου για «εκλογές-εξπρές» και «σπρώχνει» το χρόνο τους κατά μία ή δύο εβδομάδες (27 Σεπτεμβρίου ή 3 Οκτωβρίου).
Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα να κερδίσουν χρόνο τόσο η αντιπολίτευση όσο και η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία ξεκαθάρισε ανοιχτά πλέον ότι δημιουργεί πολιτικό σχηματισμό.
Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και μετά τις εκλογές, εάν το πρώτο κόμμα δεν διαθέτει αυτοδυναμία. Και εάν επιβεβαιωθούν οι πολιτικές εκτιμήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάλι πρώτο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει είτε να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο είτε να εξετάσει τότε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικού σκοπού».
Ένα άλλο «αγκάθι» σ’ αυτήν την πορεία προς τις κάλπες είναι η τρίτη διερευνητική εντολή. Βάσει του Συντάγματος και του αποτελέσματος των εκλογών του Ιανουαρίου, πρέπει να τη λάβει ο Νίκος Μιχαλολιάκος, για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής.
Για να μην νομιμοποιηθεί, όμως, πολιτικά, μέσω αυτής της διαδικασίας, η Χρυσή Αυγή – της οποίας η δίκη ως εγκληματική οργάνωση βρίσκεται σε εξέλιξη – επιχειρούνται συνταγματικές και νομικές ακροβασίες, αφού επιπλέον θα πρέπει να λάβει σ’ αυτήν την περίπτωση διερευνητική εντολή και το Ποτάμι, διότι διαθέτει τον ίδιο αριθμό εδρών στη Βουλή με τη Χ.Α.
Συγκεκριμένα, ασκούνται πιέσεις προς την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη προκειμένου να συστήσουν άμεσα Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα αριθμεί περισσότερους βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή και έτσι θα πάρει εκείνη – σύμφωνα με τις ερμηνείες συνταγματολόγων και νομικών – τη διερευνητική εντολή.
Καθοριστική για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται, εξάλλου, η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής του Γραμματείας.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εξάλλου, θα επισκεφθεί και τυπικά τον Προκόπη Παυλόπουλο το πρωί, προκειμένου να ξεκινήσουν και επισήμως οι διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, καθώς μετά τα μεσάνυχτα την έλαβε μέσω… e-mail από το Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, στις δηλώσεις του, επιτέθηκε προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι οι εκλογές είναι μεν η χειρότερη λύση, αλλά το κόμμα του είναι έτοιμο γι’ αυτές.
«Τραγική επιλογή» χαρακτήρισε τις εκλογές ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ οΔημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «το ΚΚΕ θα σταθεί απέναντι σε κάθε εκβιαστικό δίλημμα, σε κάθε προσπάθεια κοροϊδίας, αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης».
«Θα παραμείνουμε εγγυητές και στην αυριανή κυβέρνηση, με τις κόκκινες γραμμές μας στα εθνικά θέματα, στα θέματα της Ορθοδοξίας και της προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
«Δραπέτη της ευθύνης» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα η Φώφη Γεννηματά.