• Για το εκλογικό διακύβευμα:
Πάμε σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία είναι η τέταρτη στα 3,5 τελευταία χρόνια και η τρίτη φορά στις κάλπες το 2015 και η εκτίμησή μου είναι ότι τα ίδια προβλήματα θα υπάρχουν και μετά τις εκλογές. Δηλαδή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ύπαρξη κυβέρνησης, όπως και οι αποφάσεις σε σχέση με το πώς θα είναι αυτή η κυβέρνηση. Συνεπώς τα ζητήματα αυτά τα οποία υπήρχαν και οδήγησαν στις κάλπες θα υπάρχουν και μετά.
Το διακύβευμα, λοιπόν, είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση αποτελεσματική και προοδευτική, η οποία θα προχωρήσει επιτέλους στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες χρειάζεται ο τόπος. Βεβαίως θα σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες, τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα, θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε αλλαγές με βάση τον κανόνα της ευελιξίας και σε σχέση με όσα έχουν συμφωνηθεί, εκεί που είναι αναποτελεσματικά τα μέτρα, αλλά θα επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας σιγά σιγά, θα υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Γιατί η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.
Το διακύβευμα μετά είναι να υπάρξει σταθεροποίηση. Για να υπάρξει σταθεροποίηση θα πρέπει να ενισχυθούν αυτές οι προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν ένα τέτοιο πρόγραμμα προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό, αποφασιστικότητα, γνώση, όραμα και βεβαίως, έχουν δημιουργήσει μια τομή στην πολιτική τους σε σχέση με τις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές.
Όλα δείχνουν ότι δεν θα έχουμε αυτοδυναμία στην επόμενη κυβέρνηση, θα υπάρχουν τα ίδια ζητούμενα, όπως ήταν και πριν. Συνεπώς από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν αυτοδυναμίες θα πρέπει το πρώτο κόμμα, αν για παράδειγμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, να αποφασίσει αν θα συγκυβερνήσει με κόμματα, τα οποία έχουν καθαρά αντιμνημονιακή στάση απέναντι σε ό,τι έχει συμφωνηθεί στη χώρα και εκτός ευρωζώνης, όπως είναι για παράδειγμα το νέο κόμμα της Λαϊκής Ενότητας ή θα υπάρξει μια συμφωνία με κόμματα και συμπαρατάξεις, τα οποία θα έχουν μια προοδευτική πολιτική, αλλά η οποία θα ασκείται στο πλαίσιο το ευρωπαϊκό και εντός της ευρωζώνης. Αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί και για να ληφθεί θα πρέπει οι πολίτες να ενισχύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κόμματα και τις συμπαρατάξεις που είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται να δημιουργηθεί μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία την επόμενη μέρα.
• Για την ευρύτερη προοδευτική συμπαράταξη στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού:
Η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γίνει; Πιθανόν η ρεαλιστική στροφή του να ενισχύει την αίσθηση αυτή σε ορισμένους. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι όμηρος των αντιφάσεων και των εσωτερικών του προβλημάτων και δεν δείχνει καμία διάθεση να ανοίξει το πεδίο ευρύτερα στον προοδευτικό χώρο. Από την άλλη, χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα με ταχύτερο ρυθμό οι διαδικασίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ώστε να υπάρξει συνεννόηση και μία ευρεία προοδευτική πλειοψηφία. Συμπαρατάξεις και όχι προσχωρήσεις και διευρύνσεις. Σε αυτό το πλαίσιο στη Δημοκρατική Αριστερά έχουμε τονίσει ότι επιδιώκουμε συνεννοήσεις και συνεργασίες που περιλαμβάνουν την προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Απαιτείται συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζουν τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σε αυτή τη συμπαράταξη πρέπει να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις, για να μπορέσει να έχει καταλυτικό ρόλο την επόμενη ημέρα.
Να σας θυμίσω ότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση κατεβήκαμε αυτόνομα και με πλήρη ψηφοδέλτια, συνεπώς είμαστε έτοιμοι και για την αυτόνομη εκλογική κάθοδο. Όμως ο στόχος μας είναι οι συνεργασίες και οι συνεννοήσεις γιατί με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται καλύτερα τα ζητήματα σε σχέση με την κοινωνία. Συζητούμε και με το ΠΑΣΟΚ το πλαίσιο της ευρύτερης συμπαράταξης στον προοδευτικό χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχικά αποκλείσει τέτοιες δυνατότητες συνεργασιών σε όλη την προηγούμενη περίοδο, όχι μόνο με τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά με έναν χώρο ευρύτερο ο οποίος εκφράζει αυτές τις θέσεις. Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα, λέμε όμως ποιος είναι ο στόχος μας, μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία.
Η ΔΗΜΑΡ συντεταγμένα θα αποφασίσει την πορεία της, έτσι όπως είναι η παράδοση του χώρου της Δημοκρατικής Αριστεράς και των κομμάτων της Αριστεράς. Αυτή η ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα πολίτες οι οποίοι νιώθουν κομματικά άστεγοι, οι οποίοι ανήκουν στον προοδευτικό χώρο και οι οποίοι ουσιαστικά δεν μπορούν να βρουν αυτή τη στιγμή έκφραση στις πολιτικές, οι οποίες ασκούνται, να μπορέσουν να εκφραστούν πολιτικά.
• Για τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και για το αν θα είναι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ:
Δεν έχω καμία τέτοια ένδειξη ούτε πληροφόρηση για κάτι τέτοιο και βέβαια επειδή γνωρίζω πολύ καλά τον πρώην πρόεδρο, ξέρω ότι προσπαθεί να σέβεται τις αποφάσεις της συλλογικότητας και τις όποιες απόψεις να τις αναφέρει μέσα στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Έχουμε συνομιλήσει αναλυτικά με τον κ. Κουβέλη για τα όλα τα θέματα και μου είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο.
Απόσπασμα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου στον Αθήνα 9.84