Ο πρώτος κάβος για την κυβέρνηση πέρασε. Ήταν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο πέρασε χωρίς ιδιαίτερα… παρατράγουδα. Το κύριο πακέτο, άλλωστε, και τα δύσκολα έπονται. Ξεκινά από τη φορολόγηση των αγροτών και καταλήγει στο ασφαλιστικό, οι προτάσεις για το οποίο από την Επιτροπή Σοφών του υπουργείου Εργασίας προκάλεσαν σοκ – ιδίως αυτές που αναφέρονται στο «μοντέλο Αυστραλίας», για συντάξεις ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση κάθε ασφαλισμένου.
Από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί τα επόμενα βήματα και κυρίως την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στα τέλη του μήνα, ούτως ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, η οποία αποτελεί το βασικό στόχο της κυβέρνησης.
Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν είναι σημαντικά και θέματα εκτός οικονομίας. Όπως, για παράδειγμα, το μεταναστευτικό. Η τροπή, άλλωστε, που λαμβάνει το θέμα, μετά την παρέμβαση της Γερμανίας για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας (σημειωτέον ότι το Σαββατοκύριακο η Άνγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται στην Άγκυρα) δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για προσπάθεια «συνδιαχείρισης» στο Αιγαίο.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ανοιχτά ότι «πρόκειται για την πιο σκληρή διαπραγμάτευση» και ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ και η αντιπολίτευση παρακολουθεί διακριτικά και υποστηρικτικά. Η Γερμανίδα Καγκελάριος πιέζεται από τη δεξιά της πτέρυγα στην κυβέρνηση και το κόμμα της και έτσι επιχειρεί να μεταφέρει την πίεση αυτή στην Ελλάδα, ζητώντας καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Και η ελληνική πλευρά απαντά ζητώντας διευκολύνσεις και υποστήριξη από την Ευρώπη, καθώς δεν μπορεί πρακτικά να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα. Η βελτίωση, άλλωστε, που έχει καταγραφεί μετά τις εκλογές στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι ξεκάθαρη, αλλά δεν αρκεί. Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί που προέρχονται από το Λιμενικό: περίπου 142.000 μετανάστες και πρόσφυγες περισυνελέγησαν από τα νερά του Αιγαίου και άλλων ελληνικών θαλασσών μόνο το Σεπτέμβριο…
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, ετοιμάζονται και άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα προκαλέσουν πολιτική σύγκρουση. Παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και η συμβολική μάχη που θέλει να δώσει η κυβέρνηση κατά της φοροδιαφυγής, την ώρα που το κλίμα στην κοινωνία βαραίνουν οι αλλεπάλληλες φορολογικές υποχρεώσεις και εκκρεμεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους… μη έχοντες. Χώρια το γεγονός ότι εξακολουθεί να απουσιάζει η ουσιαστική συζήτηση για τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτή που «ερχόταν» από το 2014, αλλά τελικά φαίνεται ότι έχασε το δρόμο…
Αιμίλιος Περδικάρης