Κεντρικός στόχος της Ν.Δ. μέχρι τις εκλογές είναι να μην έχει σημαντικές απώλειες στους ψηφοφόρους, οι οποίοι μετακινήθηκαν το 2004 και της έδωσαν τη νίκη, και σε όσους κινούνται στις παρυφές των δύο μεγάλων κομμάτων, έχοντας χαλαρή σχέση με την πολιτική και δηλώνοντας σήμερα δυσαρεστημένοι.
Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να «παρακολουθεί από μακριά» τις καθημερινές τριβές και θα κάνει επιλεκτικές παρεμβάσεις. Θα αποφύγει τις πολλές περιοδείες και στις δημόσιες παρεμβάσεις του, δεν θα μιλάει ως αρχηγός της Ν.Δ. που βρίσκεται σε κόντρα με το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα «απευθύνεται στην κοινωνία». Η τακτική αυτή έχει αποδώσει μέχρι σήμερα, αφού η φθορά που καταγράφει προσωπικά ο ίδιος είναι πολύ μικρότερη από της κυβέρνησής του.
«Γαλάζια» στελέχη, πάντως, αναγνωρίζουν ότι η ανοχή των ψηφοφόρων δεν είναι πλέον η ίδια, γι’ αυτό η κυβέρνηση φροντίζει να αφαιρέσει όσα «αγκάθια» μπορεί από τον δρόμο της. Για μετά τις εκλογές μεταφέρθηκαν ήδη ρυθμίσεις του «νόμου Ρέππα» για ενοποίηση των ταμείων, η υπόθεση της Ολυμπιακής, το ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, οι αλλαγές στη διάρθρωση του κράτους, η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η τελική φάση ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ.
Τα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας, λοιπόν, είναι: οι χειρισμοί στις ευρωτουρκικές σχέσεις ενόψει της συνόδου κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου, το φορολογικό νομοσχέδιο, η συνταγματική αναθεώρηση και οι αλλαγές στην εκπαίδευση. Με αυτά όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να διατηρήσει την πολιτική πρωτοβουλία. Γι’ αυτό παρά τη δήλωση για εξάντληση της τετραετίας, όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη.
Αυτή την πρόβλεψη κάνουν ήδη η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου «να ξεκαθαρίσει το τοπίο και η κυβέρνηση να προχωρήσει δίχως άγχος στις αλλαγές που σχεδιάζει». Το ίδιο υποστηρίζουν ο Μιχάλης Λιάπης και ο εισηγητής της Ν.Δ. για το Σύνταγμα, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σημειώνει διαρκώς και με νόημα ότι η διαδικασία αναθεώρησης μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.