Προτάσεις για την υπαίθρια διαφήμιση
Στο πολύ σοβαρό θέμα της υπαίθριας διαφήμισης αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Ιωάννης Αναγνώστου, δημάρχος Ηλιούπολης και προέδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΤΕΔΚΝΑ. Τόνισε μάλιστα ότι «αντί για ένα μεγάλο εισόδημα έχει γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Οι λύσεις που υποστήριξε ότι πρέπει να υιοθετηθούν είναι οι εξής:
1. Σαφήνεια στο θεσμικό πλαίσιο.
2. Επαγγελματισμός των φορέων διαχείρισης.
3. Χαμηλό κόστος ελέγχου του συστήματος για τους ΟΤΑ.
4. Υψηλό και διασφαλισμένο έσοδο για τους ΟΤΑ.
Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο είναι και η διαμόρφωση ενιαίου, ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης της υπαίθριας διαφήμισης, από τους ΟΤΑ.
Προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπαίθριας διαφήμισης προτείνονται οι εξής ουσιώδεις αλλαγές που χρειάζονται «πολιτική απόφαση»:
- Υποχρέωση των ΟΤΑ σε συγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας υπαίθριας διαφήμισης που περιλαμβάνει θέσεις, διαστάσεις, αποστάσεις, όρους και εγγυήσεις διασφάλισης εσόδων,
- Παρακολούθηση από την ΚΕΔΚΕ της κατά έτος επικαιροποίησης των νόμων που αφορούν στα διαφημιστικά τέλη (έχουν να προσαρμοστούν πλέον της οκταετίας).
- Υποστήριξη των Δήμων και Κοινοτήτων εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ με τεχνογνωσία εσωτερικού κανονισμού υπαίθριας διαφήμισης.
- Δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και διασφάλισης εσόδων από την κατηγορία Δ όπως αυτή ορίζεται με το Ν 2880/2001.
- Προείσπραξη των τελών διαφήμισης χορηγηθεισών αδειών εγκατάστασης υπαίθριου διαφημιστικού μέσου, κατά τη λογική που εισπράττονται τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, και προείσπραξη του ποσού που αναλογεί στην αποξύλωση του μέσου (μετά τη λήξη της μίσθωσης).
- Σαφή σηματοποίηση – ταυτοποίηση των νομίμων αδειών διαφημιστικών μέσων (έκδοση σήματος παρόμοιο με αυτό της κυκλοφορίας οχημάτων).
- Χρόνο μίσθωσης των χώρων τουλάχιστον για 8 χρόνια, προκειμένου και ο διαφημιζόμενος να μπορέσει να αναβαθμίσει την υποδομή του (στην Ελλάδα ο χρόνος μίσθωσης σήμερα δεν ξεπερνά τα 3 χρόνια, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ανέρχεται σε 10-15 χρόνια)
- Για κάθε παράνομη διαφήμιση ορίζεται υπεύθυνος ο διαφημιζόμενος, τα δε πρόστιμα των παρανόμων διαφημίσεων διακρίνονται σε πρόστιμα παράνομης εγκατάστασης διαφημιστικού μέσου για τα οποία υπεύθυνος ορίζεται ο ιδιοκτήτης του χώρου και πρόστιμα παράνομης διαφήμισης για τα οποία υπεύθυνος είναι ο διαφημιζόμενος.
- Είναι σημαντική η «πιστοποίηση» των εταιρειών υπαίθριας διαφήμισης προκειμένου να αποφευχθούν «αετονύχηδες» της αγοράς.
- Δημιουργία κεντρικού συστήματος πληροφόρησης και ανταλλαγής εμπειριών των ΟΤΑ προκειμένου να αποκλείονται από διαγωνισμούς Εταιρείες οι οποίες βρίσκονται σε διένεξη (λόγω οφειλών ή κακής εκτέλεσης) με άλλους ΟΤΑ (σήμερα μία Εταιρεία μπορεί να χρωστάει χρήματα ή να βρίσκεται σε δικαστήρια με κάποιο Δήμο, και την ίδια στιγμή να αναλαμβάνει την διαχείριση διαφημιστικών χώρων σε άλλον Δήμο!)
Τάνια Κατσάνη