Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10/12 με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να ενημερώνει τα κόμματα για το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.
Ο Νίκος Δένδιας, αφού ενημέρωσε τους αρμοδίους για τις εθνικές εξελίξεις δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία, σήμερα, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας. Και θέλω να πω στην ελληνική κοινωνία ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία. Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε: «Ήρθαμε στο ΕΣΕΠ ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας εξωτερικής πολιτικής. Να επεκταθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας. Άμεσα να υλοποιηθούν ΜΟΕ, να συγκληθεί η διάσκεψη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, και όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες».
Το ΚΙΝΑΛ έθεσε ζήτημα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με τον βουλευτή του κόμματος Ανδρέα Λοβέρδο να υπογραμμίζει: «Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό, ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική που βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές». Πρόσθεσε ότι «οι προϋποθέσεις σ’ αυτή τη συγκυρία του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων είναι καλός όρος για την αντιμετώπιση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής». «Διχοτομήσεις εξωτερικές του παρελθόντος στο πολιτικό μας σύστημα, δεν εκδηλώθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, ούτε και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, και αυτό και πάλι είναι καλό».
Από την πλευρά του ΜεΡΑ 25 η Σοφία Σακοράφα δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ».
Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε – για το ζήτημα του μνημόνιου Ελλάδας – Τουρκίας – δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.