Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 24/06/2023
Δύο δείχνουν να είναι τα ερωτήματα που απομένουν αναπάντητα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής: ποιο θα είναι το εύρος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ και ποια θα είναι η αντιπολίτευση που θα έχει τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τα ερωτήματα αυτά και κυρίως οι απαντήσεις τους είναι μάλιστα αλληλένδετα, αφού ο ακριβής προσδιορισμός των «γαλάζιων» εδρών εξαρτάται όχι μόνο από το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η ΝΔ και αν αυτό θα είναι υψηλότερο από το 40,8% του Μαΐου, αλλά κυρίως από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν τελικά στη Βουλή και το άθροισμα των ποσοστών όσων κομμάτων θα μείνουν εκτός.
Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής δείχνουν ότι ναι μεν οι πιθανότητες είναι υπέρ μιας επτακομματικής Βουλής -οπότε οι έδρες της ΝΔ με τα ποσοστά που συγκέντρωσε το Μάιο ή λίγο υψηλότερα θα κινούνται στο εύρος των 160 με 165- ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής που αφορούν είτε στον αποκλεισμό κάποιων κομμάτων ή ακόμη και στην είσοδο στη Βουλή άλλων. Σε κάθε περίπτωση και με βάση τις γενικότερες τάσεις, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διευρυνθεί και βέβαια ερωτηματικό παραμένει η αποχή και αν η διαφαινόμενη τάση για αύξησή της σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου θα πλήξει συγκεκριμένα κόμματα ή θα έχει μοιρασμένο αντίκτυπο σε όλους.
Στην πραγματικότητα πάντως, μόνον όσοι ασχολούνται με τις εκλογές και την πολιτική γενικότερα καταλαβαίνουν ότι την Κυριακή στήνονται κάλπες, αφού το κλίμα ήταν ιδιαίτερα υποτονικό και αυτό φάνηκε και στις τοποθετήσεις των αρχηγών τις τελευταίες ημέρες. Η εξήγηση βέβαια είναι απλή και δεν είναι άλλη από το καθαρό αποτέλεσμα του Μαΐου που δεν αφήνει περιθώρια για ανατροπή συσχετισμών και μετέτρεψε ήδη από το βράδυ της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης αυτήν που ζούμε τώρα σε (απολύτως) τυπική διαδικασία. Περισσότερο ενδιαφέρον δηλαδή θα έχει η επόμενη μέρα, είτε τούτο αφορά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύεται πλέον σε κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού είτε στις πιθανές εσωκομματικές εξελίξεις στην αντιπολίτευση. Αρχής γενομένης ασφαλώς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου και που δεν μπορούσαν να την προβλέψουν ούτε οι… χειρότεροι εχθροί του.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο πονοκέφαλος που έχει τις τελευταίες ώρες πριν από τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι άλλος από τη σύνθεση του επόμενου υπουργικού συμβουλίου, αφού και η νίκη της ΝΔ και η αυτοδυναμία έχουν πλέον κλειδώσει. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί εκπλήξεις, rotation, πολλά νέα πρόσωπα και
έντονο «άρωμα γυναίκας», ενώ στις τελευταίες συνεντεύξεις του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί εαυτόν σίγουρο στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Και ο Αλέξης Τσίπρας έχει το μυαλό του στη διαχείριση της επόμενης ημέρας, η οποία θα είναι πολύ δύσκολη για τον ίδιο, ειδικά σε περίπτωση που τα ποσοστά είναι εξίσου απογοητευτικά με εκείνα της 21ης Μαΐου. Κυρίως, όμως, διότι η επερχόμενη νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τον θέτει προ των ευθυνών του και θα πρέπει ν’ αποφασίσει το μέλλον του – αν δηλαδή θα παραιτηθεί και πώς θα δρομολογήσει τις διαδικασίες της διαδοχής του, με τις φήμες ήδη να οργιάζουν ότι έχει αποφασίσει να δώσει «δαχτυλίδι».
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Το στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη από την αρχή της προεκλογικής περιόδου ήταν αν θα καταφέρει ν’ αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Μετά τις κάλπες του Μαΐου ο ανομολόγητος πόθος στη Χαριλάου Τρικούπη είναι εάν θα καταφέρει ν’ αποκτήσει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η επόμενη μέρα θα είναι κρίσιμη, προκειμένου να διαχειριστεί αποτελεσματικά την «επιστροφή» του κόμματός του στο προσκήνιο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ένα από τα highlight της προεκλογικής περιόδου ήταν οι… καρδούλες που μοίρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εμμέσως στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παρέμεινε έτσι πιστός στον δρόμο που έχει χαράξει και τον έχει καθιερώσει ως μια από τις πιο επικοινωνιακές φιγούρες στην εγχώρια πολιτική ζωή, ανεξαρτήτως των θέσεων που εκφράζει εκείνος και το κόμμα του και οι οποίες σταθερά τυγχάνουν της αναγνώρισης μιας σημαντικής μερίδας των αριστερών ψηφοφόρων.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ βρίσκεται -όπως και όλα σχεδόν τα μικρότερα κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή- στο όριο του 3%. Γι’ αυτό και ο
πραγματικά χαμένος από τη ματαίωση του debate των αρχηγών ήταν ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος θα ήταν ο μόνος που θα συμμετείχε σε αυτό και θα είχε την ευκαιρία να πείσει τουλάχιστον κάποιους από τους αμφιταλαντευόμενους ή αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Το βράδυ της Κυριακής των εκλογών θα γνωρίζουμε, τελικά, εάν η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ θα καταφέρει τελικά να μπει ή όχι στη Βουλή. Εάν τα καταφέρει, τότε η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα έχει καταφέρει τη μεγάλη επιστροφή της και απομένει να φανεί στο επόμενο διάστημα εάν πράγματι έχει μάθει από τα λάθη της στο παρελθόν ή εάν θα κινηθεί στους ίδιους ρυθμούς, εντείνοντας τις αντιθέσεις και μαζί τις συμπάθειες και αντιπάθειες προς το πρόσωπό της.