«Ακριβά» φαίνεται ότι θα πληρώσουν οι έμποροι τις ζημιές που υπέστησαν οι εμπορικές τους επιχειρήσεις από τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Το κόστος των ζημιών υπολογίζεται πάνω από 1 δισ. ευρώ, μόνο για τις εμπορικές επιχειρήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Είκοσι ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ) έχουν ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών. Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή, ζημιές έχουν υποστεί τουλάχιστον 220 καταστήματα, ενώ στις επιχειρήσεις αυτές εκτιμάται ότι απασχολούνταν 600 – 800 άτομα, μόνιμο και εποχικό προσωπικό.
Οι έμποροι από την πλευρά τους ζητούν πρώτα απ’ όλα να απομακρυνθούν τα σπασμένα τζάμια και να κλείσουν οι προθήκες των καταστημάτων, ενώ την ίδια στιγμή, οι ασφαλιστικές εταιρείες δέχονται συνεχώς κλήσεις στα τηλεφωνικά τους κέντρα που λειτουργούν τα περισσότερα μέχρι το βράδυ, στέλνοντας εμπειρογνώμονες για να καταμετρήσουν τις ζημιές. Μία από τις λύσεις που συζητά η Κυβερνητική Επιτροπή είναι η αποζημίωση εμπόρων μέσα από προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, για όσους δεν αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΒΕΑ, αποφάσισε, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, να προχωρήσει σε καταγραφή των ζημιών των επιχειρήσεων, ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων, ενώ ο ΕΣΑ καλεί τις επιχειρήσεις – μέλη του που υπέστησαν ζημιές να καταθέσουν αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου. «Σύμφωνα με τον νόμο, κύριο καθήκον της αστυνομίας είναι η περιφρούρηση της περιουσίας των πολιτών και η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης. Η παράλειψη εκπληρώσεως του καθήκοντος αυτού ή η πλημμελής εκπλήρωσή του παραβιάζει τον νόμο και δημιουργεί κατευθείαν ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου, όργανα του οποίου είναι οι άνδρες της αστυνομίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΕΣΑ.
Μέτρα από την ΕΤΕ
Μέτρα συμπαράστασης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – πελάτες της που υπέστησαν ζημιές από τα πρόσφατα γεγονότα ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία τους.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα θα προχωρεί σε αναστολή δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως και 12 μήνες, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τις ζημιωθείσες επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών ακινήτων και εξοπλισμού και την προμήθεια εμπορευμάτων μέσω χορήγησης δανείου με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες.
Ωστόσο, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας εντάσσονται και οι ανάλογες ενέργειες της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία έχει θέσει σε λειτουργία ειδική υπηρεσία για την αναγγελία των ζημιών αυτών με στόχο την ταχεία διεκπεραίωσή τους.
Εύη Τσερμπίνου