Συγκρατημένο βρήκε τον εμπορικό κόσμο το τέλος των θερινών εκπτώσεων. Κι αυτό καθώς μπορεί η κίνηση να τονώθηκε κάπως σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά πάντως δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί από τα επίπεδα του περσινού καλοκαιριού. Πολλοί έμποροι έχουν ήδη ξεκινήσει τα δεκαήμερα προσφορών, αλλά οι καταστηματάρχες στο Μαρούσι δεν ακολουθούν τη γενική τάση.
H ακρίβεια στην αγορά και η οικονομική κρίση, οδήγησε αρκετούς καταναλωτές να καταφύγουν στις εκπτώσεις, που ξεκίνησαν στις 15 Iουλίου, με αποτέλεσμα ο απολογισμός για τον εμπορικό κόσμο, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, να είναι καταρχήν θετικός. Ωστόσο, σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι έμποροι δηλώνουν ότι ο τζίρος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα.
Μικρή από άποψη ενδιαφέροντος, αλλά μεγάλη σε διάρκεια χαρακτήρισε την εκπτωτική περίοδο του καλοκαιριού ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου (ΕΣΑΜ) Γιώργος Παπαχρυσάνθου, αποδίδοντας το γεγονός στο ότι λόγω των θερινών διακοπών ο περισσότερος κόσμος έλειπε». Από πλευράς κίνησης, περισσότερο ευνοήθηκαν τα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, σε αντίθεση με εκείνα που διαθέτουν είδη δώρων και τα οποία παραδοσιακά κάνουν καλύτερο τζίρο τον χειμώνα, και λόγω εορτών.
Για τη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Παπαχρυσάνθου, στο Μαρούσι δεν θα δούμε πολλά μαγαζιά με προσφορές, καθώς όπως αναφέρει «είναι λίγοι αυτοί που κάνουν δεκαήμερα προσφορών, ενώ οι περισσότεροι απλώς κρατούν τις χαμηλές τιμές των εκπτώσεων μέχρι ν' αλλάξουν βιτρίνα, για να διώξουν ό,τι στοκ έχει μείνει».
Διάχυτη η αγωνία
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν την ίδια άποψη με τον πρόεδρο του ΕΣΑΜ. «Η κρίση στην αγορά είναι δεδομένη, αλλά παρ' όλα αυτά πάντα στις εκπτώσεις κάτι κινείται. Θα έλεγα ότι το φετινό καλοκαίρι πήγε περίπου όπως και το περσινό. Από το φθινόπωρο φοβάμαι ότι θα χειροτερέψουν τα πράγματα με τις νέες ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όλη η αγορά είναι ανάστατη», δηλώνει έμπορος ενδυμάτων.
Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και η κ. Άννα, ιδιοκτήτρια καταστήματος παιδικών ρούχων: «Οι εκπτώσεις πήγαν πολύ καλά, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη αν θα καλύψουν την κρίση του προηγούμενου διαστήματος. Όλος ο κόσμος περιμένει πλέον τις εκπτώσεις και τις προσφορές».
Και οι καταναλωτές φαίνονται, ωστόσο, να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τους εμπόρους: «Η αγορά του Αμαρουσίου είναι η καλύτερη, και σε ποικιλία και σε τιμές. Ο λαός όμως έχει γονατίσει. Όταν πληρωθούν όλοι οι λογαριασμοί, μόλις που φθάνει ο μισθός για το σούπερ μάρκετ. Κάθε χρόνο και χειρότερα», δηλώνουν με έμφαση κάποιοι Μαρουσιώτες.
Λίγο πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι βιβλιοπώλες της πόλης, οι οποίοι αυτήν την περίοδο έχουν την… τιμητική τους. «Έχουμε πολλή δουλειά αυτό τον μήνα, όπως κάθε χρόνο, αλλά δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο και τους υπόλοιπους μήνες!». Όπως προσθέτουν οι ίδιοι έμποροι, τα είδη που κινούνται είναι κυρίως τα σχολικά, ενώ το ενδιαφέρον για βιβλία παραμένει άτονο. Επιπλέον, τείνουν πλέον να καθιερωθούν οι αγορές με πιστωτικές κάρτες, καθώς όπως υποστηρίζουν οι βιβλιοπώλες «τα βοηθήματα και τα βιβλία των μαθητών είναι πολλά, και ο κόσμος σπάνια πληρώνει τοις μετρητοίς».
Τι ισχύει με τις προσφορές
Μέχρι και τον Δεκέμβριο οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν δικαιούνται πλέον να διενεργούν εκπτώσεις, ενώ έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν δεκαήμερα προσφορών συγκεκριμένων προϊόντων.
Kατά τα δεκαήμερα προσφορών, οι καταστηματάρχες πρέπει να αναγράφουν ευκρινώς την παλαιά και νέα τιμή των προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των προϊόντων του καταστήματος.
Nέα προσφορά του ιδίου προϊόντος δεν επιτρέπεται πριν από την πάροδο 60 ημερών από την προηγούμενη.
Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν δεκαήμερα προσφορών πρέπει, βάσει νόμου, να το δηλώνουν στον Εμπορικό Σύλλογο τουλάχιστον μία ημέρα πριν από την έναρξή τους.
Σε περίπτωση ανακριβών ή παραπλανητικών προσφορών, οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 500 – 50.000 ευρώ, αναλόγως βαρύτητας και συχνότητας της παράβασης.
Τάνια Κατσάνη