Με τις νεότερες μεθόδους της μεταμόσχευσης μαλλιών μεταφέρονται τριχοθυλάκια και όχι μοσχεύματα. Πώς ακριβώς γίνεται αυτό και ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Με τη μέθοδο μεταφοράς και επανέκφυσης τριχοθυλακίων τα τριχοθυλάκια μεταφέρονται, είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες, από το πίσω μέρος της κεφαλής (περιοχή σταθερής τριχοφυΐας) στην περιοχή που υπάρχει αραίωση. Με συνδυαστικές τεχνικές, λαμβάνονται τριχοθυλάκια (μονά, διπλά, κ.λπ.), ακόμα και πολύ λεπτά, αφού διαχωρίζονται πάντα με μικροσκόπιο. Στη συνέχεια, με ειδικές τεχνικές και διαφορετικά εργαλεία, τοποθετούνται στις περιοχές αραίωσης, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής πυκνότητας και ενός απόλυτα φυσικού αποτελέσματος, κάνοντας την όλη διαδικασία να περνά απαρατήρητη. Αυτό γίνεται με τον κατάλληλο σχεδιασμό, την επιλογή συγκεκριμένων τριχοθυλακίων και την τοποθέτησή τους με ιδανική -κατά περίπτωση- γωνία έκφυσης, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε μία απολύτως ομαλή, φυσική συνέχεια με τα παρακείμενα μαλλιά. Οίδημα, ουλές και σημάδια αποτελούν πλέον παρελθόν, ενώ και στη δότρια περιοχή, από εκεί δηλαδή που λαμβάνονται τα τριχοθυλάκια, με τη νεότερη μέθοδο τριχοφυτικής σύγκλισης, δεν φαίνεται καν η περιοχή λήψης τους.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι δεν χρειάζεται νοσηλεία και ακολουθεί άμεση επιστροφή στο σπίτι.
Όσον αφορά στα νέα μαλλιά τα αποτελέσματα είναι οριστικά;
Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα. Και αυτό γιατί τα μαλλιά της «δότριας» περιοχής είναι γενετικά προγραμματισμένα να διατηρηθούν εφ' όρου ζωής. Έτσι, τα τριχοθυλάκια που μεταφέρονται στις περιοχές αραίωσης διατηρούν τα γενετικά χαρακτηριστικά τους και δεν πέφτουν με την πάροδο του χρόνου.
Μπορεί κάποιος να επαναλάβει τη μέθοδο, αν στο μέλλον χάσει κι άλλα μαλλιά;
Εφόσον υπάρχει καλή δότρια περιοχή και, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και τον αριθμό των τριχοθυλακίων που μετεμφυτεύονται αρχικά, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί και δεύτερη, αλλά και τρίτη φορά.
Τι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όποιοι ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη διαδικασία; Το κόστος είναι μεγάλο;
Το έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η τεχνογνωσία, η εφαρμογή εξελιγμένης τεχνολογίας, η πιστοποίηση κατά ISO, είναι κριτήρια με ιδιαίτερη σημασία. Η διαδικασία είναι μία καθαρά ιατρική πράξη και η επιλογή δεν πρέπει να γίνεται «ελαφρά τη καρδία», πόσο μάλλον με οικονομικά και μόνο κριτήρια.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το φθηνότερο ποτέ δεν είναι και το καλύτερο. Αυτό εύκολα μπορεί να το κατανοήσει ο καθένας, αφού η σύγχρονη τεχνολογία και η στελέχωση με ικανό προσωπικό είναι οπωσδήποτε πιο δαπανηρά.
Ας μην ξεχνάμε τα φτωχά αποτελέσματα, τις πιθανές παρενέργειες και άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε περιπτώσεις που επιλέγουμε με οικονομικά κριτήρια ή εμπιστευόμαστε υπηρεσίες αμφίβολης ποιότητας.
Ευχαριστούμε τον Dr. Χριστόφορο Τζερμιά, Διευθυντή Τμήματος LASER Δερματολογίας & Μεταμόσχευσης Μαλλιών Ιατρικού Αθηνών & Διαβαλκανικού Κέντρου.