«Μερικώς ικανοποιημένοι» δηλώνουν οι έμποροι του Χαλανδρίου από την κίνηση την περίοδο των εκπτώσεων, αν και συγκριτικά με πέρσι υποστηρίζουν ότι υπήρξε μείωση. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, φαίνεται να έχει πλήξει και τους Έλληνες καταναλωτές, που περιόρισαν τις εξόδους τους στα μαγαζιά σε σχέση με άλλες χρονιές.
Αποφύγαμε τα χειρότερα…
Η κ. Μερόπη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με γυναικεία ρούχα, λέει στην «Α»: «Πήγαμε καλύτερα από την περίοδο προ εκπτώσεων, που και τότε υπήρχαν προσφορές. Ωστόσο με τις τιμές υπήρχε ένα θέμα. Πολλές πελάτισες ζητούσαν να τους κάνουμε ακόμη καλύτερη τιμή».
Για την κ. Ελένη Σκούρτη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με καλσόν και εσώρουχα, κάνοντας απολογισμό της εκπτωτικής περιόδου ισχύει το «κάθε χρόνο και χειρότερα». Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων δεν έλειπαν και τα παζάρια. «Αρκετοί έρχονταν έβλεπαν και έφευγαν, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που ήθελαν να τους κάνουμε έκπτωση στην έκπτωση!».
Για την κ. Βάσω Λαγού, ιδιοκτήτρια καταστήματος με αξεσουάρ, τα πράγματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα. «Τα περιμέναμε λίγο χειρότερα. Βέβαια η κίνηση ήταν οριακά πεσμένη σε σχέση με πέρσι». Η έλλειψη οικονομικής άνεσης, σύμφωνα με την ίδια, έχει περιορίσει αισθητά τις βόλτες των καταναλωτών στην τοπική αγορά. «Έχουν κοπεί πλέον οι βόλτες. Κυκλοφορούν αυτοί που έχουν χρήματα να ψωνίσουν», λέει με έμφαση.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του κ. Γιαννάκη, ιδιοκτήτη καταστήματος με μάλλινα ρούχα. Ωστόσο, δίνει και μια άλλη διάσταση του τοπικού εμπορίου, υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο των σταθμών μετρό σε Χαλάνδρι και Δουκίσσης Πλακεντίας έδωσε σημαντική «πνοή» στην αγορά. «Ο κόσμος έμεινε στο Χαλάνδρι και δεν κατέβηκε στο κέντρο για τις αγορές του», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου, Γιώργος Ασημακόπουλος, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ταυτίστηκε με τις απόψεις των εμπόρων. «Το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων η αγορά κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, μετά όμως παρουσίασε κάμψη, όπως συμβαίνει συνήθως». Ωστόσο, εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση θα έχει αντίκτυπο και στην αγορά του Χαλανδρίου, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε κλείσιμο μαγαζιών ή αλλαγή χρήσης καταστημάτων.
Το θέμα όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει να κάνει μόνο με το τι γίνεται την περίοδο των εκπτώσεων, «αφού εκεί ο επιχειρηματίας χάνει το κέρδος που έχει όλη τη χρονιά. Αυτό που έχει σημασία είναι οι έμποροι να δουλεύουν τις επόμενες εποχές του χρόνου».
Όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αγορά, αυτά εντοπίζονται από τον κ. Ασημακόπουλο στην έλλειψη θέσεων στάθμευσης, το κυκλοφοριακό και την απουσία σταθμού μετρό στην εμπορική «καρδιά» της πόλης.
Το Μετρό στο κέντρο
Ο κ. Γιώργος Ασημακόπουλος υποστηρίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η νέα γραμμή του μετρό (4), που είναι να περάσει από τα Σίδερα Χαλανδρίου, να περάσει οπωσδήποτε μέσα από το κέντρο του Χαλανδρίου. «Τότε το Χαλάνδρι μπορούμε να πούμε ότι θα έχει μέλλον. Αλλιώς, είναι καταδικασμένο να… αργοσβήνει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια».
Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει ήδη μιλήσει σχετικά με τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό», ενώ θα απευθυνθεί και στο νυπουργό ΠΕΧΩΔΕ για το θέμα, ενημερώνοντας παράλληλα τους εμπόρουςγια τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης.
Ανθή Σουρτζή