Μόνο ρόδινα δεν είναι τα πράγματα για τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΕ) στην παρούσα περίοδο, αφού οι «μάχες» που έχει να δώσει η διοίκησή του είναι είναι πολλές, το δε αποτέλεσμά τους ιδιαίτερα αμφίρροπο.
Η πρώτη από αυτές τις «μάχες» αφορά στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, όπου το πελατολόγιο του Οργανισμού διαγράφει «ελεύθερη πτώση», χάνοντας την τελευταία τριετία περί τους 1,5 εκατομμύριο πελάτες.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΤΕ αναζητεί τη λύση που θα του επιτρέψει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 14 Φεβρουαρίου. Το μέχρι σήμερα επικρατέστερο σενάριο για την εξυπηρέτηση αυτής της οφειλής είναι να προχωρήσει σε δανεισμό από τράπεζες περίπου 500-600 εκατ. ευρώ και να διαθέσει άλλα 500 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα που έχει και τα οποία φθάνουν τα περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Ήδη, σε ό,τι αφορά τον δανεισμό στελέχη του ΟΤΕ πραγματοποιούν συζητήσεις με ελληνικά & ξένα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ και οι Γερμανοί της DEUTSCHE TELEKOM (D.T.) φαίνονται διατεθειμένοι να στηρίξων τον Οργανισμό σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μέσω δανεισμού.
Όμως, ακόμη κι αν ξεπεράσει επιτυχώς τους παραπάνω «σκοπέλους», δεν τελειώνουν τα «βάσανα» του ΟΤΕ, αφού το ανοιχτό μέτωπο με τους εργαζόμενους εγκυμονεί κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία του. Το κλίμα μεταξύ των τελευταίων και της διοίκησης του Οργανισμού λαμβάνει πλέον… πολεμικές διαστάσεις, με αφορμή την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η απαίτηση να περικοπούν περίπου 10 με 15 εκατ. ευρώ από το εργατικό κόστος έχει ξεσηκώσει την Ομοσπονδία των Εργαζομένων, η οποία διαμηνύει ότι «εξάντλησε κάθε περιθώριο συνεννόησης με τη διοίκηση στο ζήτημα της νέας ΣΣΕ και εδραίωσης της εργασιακής ειρήνης, σε ένα δύσκολο περιβάλλον», προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι «αισθάνονται ως αποδέκτες τελεσιγράφου κήρυξης πολέμου».
Σπεύδουν, μάλιστα, να υποστηρίξουν ότι οι περικοπές που προγραμματίζονται στον Οργανισμό έχουν ως στόχο να καλύψουν τα υπέρογκα έξοδα της διοίκησης, των συμβούλων και του learjet των στελεχών της D.T.
Στο πλαίσιο αυτό, και μετά την άρνηση της διοίκησης του ΟΤΕ να δεχθεί την πρόταση των εργαζομένων για διαμεσολάβηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή», σειρά έχουν οι κινητοποιήσεις, που είναι άγνωστο στο πού θα οδηγήσουν.
Εν τω μεταξύ, σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο ΟΤΕ προσανατολίζεται να πωλήσει το σύνολο του μεριδίου του (20%) στην TELEKOM SRBIJA, το οποίο και εκτιμάται σε περίπου 549 εκατ. ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η σερβική κυβέρνηση πιθανότατα θα προχωρήσει στη διάθεση του 31% των μετοχών της εταιρείας και όχι στο 51% που είχε ανακοινώσει αρχικά.
Τέλος, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του για το τέταρτο τρίμηνο του 2010, ενώ την ίδια ημέρα, στις 17:00, θα διοργανωθεί τηλεδιάσκεψη.
Θάνος Σταθόπουλος