Οι συναντήσεις (δώδεκα με δεκατρείς) είναι δίωρες, και γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τους διευθυντές των σχολείων. Όσοι έφηβοι επιθυμούν να μιλήσουν για όσα τους απασχολούν, μπορούν να έρθουν και στο κέντρο ανώνυμα, χωρίς να συνοδεύονται αρχικά από τους γονείς τους.
«Είναι σημαντικό να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα παιδιά και σε μας. Να ξέρουν ότι έχουν δυο πρόσωπα (σ.σ.: μαζί με την κ. Κουλούτζου στο κέντρο εργάζεται και η κοινωνική λειτουργός Ζωγραφιά Μπινιάρη) που μπορούν να εμπιστευτούν, καθώς οι έφηβοι δύσκολα εμπιστεύονται μια υπηρεσία».
Ωστόσο παραδέχεται ότι όσο περνούν τα χρόνια, όλο και πιο δύσκολα έρχονται νέοι στο κέντρο, τόσο λόγο του περιορισμένου χρόνου, όσο και της συνεχούς πληροφόρησης μέσω διαδικτύου.
Το κέντρο σπανιότερα πραγματοποιεί αντίστοιχες ενημερώσεις και σε παιδιά δημοτικού σχολείου, κάτι το οποίο γίνεται αφού το ζητήσει το σχολείο και χορηγηθεί η αντίστοιχη άδεια από το υπουργείο Παιδείας (απαραίτητη και για τις επισκέψεις στα γυμνάσια και τα λύκεια).
Προγράμματα Πρόληψης Εκπαιδευτικών
Η λειτουργία της εκπαίδευσης, πέρα από τη μετάδοση γνώσεων, παρέχει στο άτομο σταδιακά κοινωνικά και παραδεκτά πρότυπα ενηλίκων. Επομένως η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των παρεμβάσεων καθολικής (πρωτογενούς) πρόληψης, σύμφωνα με τη συνομιλήτρια μας.
Κι αυτό καθώς «η κατάλληλη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών τούς καθιστά σε εγρήγορση απέναντι στις αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών (φόβος, άγχος, μοναξιά, μετάθεση προβλημάτων, αδυναμία αποδοχής της ήττας και της αποτυχίας κ.ά.) και τους βοηθά να ενσωματώσουν τις αρχές της πρόληψης στην καθημερινή διδακτική τους πρακτική».
Τα προγράμματά των εκπαιδευτικών που υλοποιεί το Κέντρο στόχο έχουν: την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για θέματα εξαρτήσεων, τη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στο σχολείο, τη διευκόλυνση στη δημιουργία λειτουργικής σχέσης μεταξύ εκπαιδευτικού- μαθητή και την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των μαθητών.
Φιλοξενία της ομάδας των Ναρκομανών Ανωνύμων
Στους χώρους του κέντρου φιλοξενείται τρεις φορές τη βδομάδα η ομάδα των Ναρκομανών Ανώνυμων. Δυο φορές την βδομάδα συνεδριάζουν οι ίδιοι και μια φορά οι γονείς τους.
Πρόκειται για μια παγκόσμια εθελοντική ομάδα αλληλοβοήθειας, που ξεκίνησαν τη δράση της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1953. Στην Ελλάδα η πρώτη ομάδα Ναρκομανών Ανωνύμων εμφανίσθηκε το 1987 στην Αθήνα, πραγματοποιώντας δύο συγκεντρώσεις την εβδομάδα.
Σήμερα υπάρχουν 27 ομάδες και γίνονται 110 συγκεντρώσεις την εβδομάδα, σε Αθήνα, Πειραιά, Μαρκόπουλο, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Ναύπλιο, Λευκάδα και Ηράκλειο Κρήτης. Επίσης γίνονται ομάδες παρουσίασης σε εβδομαδιαία βάση σε σωφρονιστικά ιδρύματα και θεραπευτικά κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Το πρόγραμμα της ομάδας προωθεί την πλήρη αποχή από τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα της εθελοντικής ομάδας, το πρόγραμμά εστιάζεται στον εθισμό και στη διαδικασία ανάρρωσης απ’ αυτόν.
Η μόνη προϋπόθεση για να είναι κανείς μέλος της ομάδας είναι η επιθυμία να σταματήσει να κάνει χρήση. Το πρόγραμμά είναι ένα σύνολο αρχών και εκφράζεται μέσα από τα 12 Βήματα.
Όσον αφορά στην απουσία θεραπευτικών προγραμμάτων από το κέντρο η κ. Κουλούτζου πιστεύει ότι δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα στο πλαίσιο ενός Δήμου. Μάλιστα, χαρακτηρίζει μια τέτοια ενέργεια «αρκετά επικίνδυνη. Οι δήμοι δεν μπορούν ν’ αναλάβουν το βάρος της θεραπευτικής προσέγγισης γιατί οι δομές τους είναι εύθραστες και ευάλωτες.
Είναι σπάνιο να υπάρχει ολοκληρωμένη επιστημονική ομάδα χωρίς να αλλάζουν τα πρόσωπα, κάτι που επιβάλλεται για την επιτυχία ενός τέτοιου προγράμματος. Καλό είναι να περιοριστούμε σ΄ αυτό που είναι στο χέρι μας, τη πρόληψη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της δευτερογενούς πρόληψης το κέντρο κινητοποιεί χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους προς θεραπεία κι αξιολογώντας κάθε φορά τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου, το παραπέμπει στο κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα.
Ανθή Σουρτζή