Την ίδρυση και λειτουργία Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δήμου Ηρακλείου Αττικής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης, «το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ιδρύεται ως δράση του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου, με στόχο «την προαγωγή της επιστήμης της γνώσης, της μάθησης και της παιδείας, μέσω της διδασκαλίας συγκεκριμένων μαθημάτων», ενώ θα στεγάζεται στη Βίλλα Στέλλα.
Ως φοιτητές θα δέχεται όλους τους πολίτες που είναι δημότες ή κάτοικοι του Ηρακλείου, ενώ η φοίτηση θα είναι δωρεάν. Η εισαγωγή θα γίνεται κατόπιν γραπτής εξέτασης, ενώ η ακαδημαϊκή περίοδος θα περιλαμβάνει τέσσερα εξάμηνα.
Στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού αυτού θα συμμετέχουν ο εκάστοτε δήμαρχος Ηρακλείου, ο εκάστοτε πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, ο εκάστοτε πρόεδρος του Νομικού Προσώπου της Βιβλιοθήκης του Δήμου, ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον βαθμό τουλάχιστον του αναπληρωτή, ένας ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κι ένας ανώτερος μόνιμος υπάλληλος του Δήμου.
Οι συνεργαζόμενοι καθηγητές, οι οποίοι θα διδάσκουν τις θεματικές ενότητες, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση ενός ακαδημαϊκού κύκλου θα οδηγεί στη λήψη βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με την εισήγηση της διοίκησης, «η λειτουργία του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου, έχει ως αποστολή τη διαρκή επιμόρφωση των ενηλίκων και θα ακολουθεί τις βασικές αρχές των καθιερωμένων πλέον προγραμμάτων συνεχούς εκπαίδευσης, έτσι όπως αυτά εφαρμόζονται διεθνώς από τα Δημοτικά Πανεπιστήμια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διαρκούς εκπαίδευσης ενηλίκων».
ΣTΑΥΡΟΣ Γεωργόπουλος
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπει μπροστά
Τον «πρωτοπόρο ρόλο» που καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον τομέα της εκπαίδευσης τόνισε, κατά την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Ηρακλείου Σταύρος Γεωργόπουλος. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να προχωρήσει σε αυτά τα πανεπιστήμια, που στο μέλλον μπορεί ν’ αποτελέσουν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και να λειτουργήσουν σαν πανεπιστήμια», σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι είναι προτιμότερο να «μπουν μπροστά» οι Δήμοι, παρά οι ιδιώτες. Παράλληλα, στάθηκε στον δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, καθώς τα μαθήματα θα είναι προϊόν εθελοντικής προσφοράς.
Για «μηδενικό κόστος λειτουργίας» έκανε λόγο και ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου που πραγματοποίησε την εισήγηση κ. Ζυγούλης, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για μια δράση που μπορεί να μετεξελιχθεί σε πολύ σημαντικό θεσμό του Δήμου».