Οδοιπορικό… περίπατο πραγματοποίησε πρόσφατα ο φακός της «ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ» σε ένα μικρό κομμάτι του πολύπαθου βουνού της Πεντέλης. Στη διαδρομή διασχίσαμε περιοχές καμένες μία αλλά και περισσότερες φορές από πυρκαγιές, αλλά και κομμάτια «παρθένου» δάσους, ενώ η θέα, όπως ήταν αναμενόμενο, μας αποζημίωσε και με το παραπάνω. Και είναι ακριβώς αυτές οι φυσικές ομορφιές, μαζί με την ιστορία που κουβαλά αυτός ο τόπος, αλλά και η γνώση ότι πρόκειται για τις ελάχιστες εναπομείναντες «ανάσες» της Αττικής, που κάνουν τον εκάστοτε επισκέπτη να νοιώθει δέος όποτε «ανεβαίνει επάνω».
Κατά τα άλλα, λίγες είναι οι δυνατότητες φυσικής αναδάσωσης στην Πεντέλη, η οποία στο μεγαλύτερο τμήμα της έχει καεί δύο ή και περισσότερες φορές, όπως έχει αναδείξει με πάμπολλα ρεπορτάζ της στο παρελθόν η «Α». Ακόμη και τώρα είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, αφού η μεγάλη καταστροφή της Πάρνηθας, που είχε διασωθεί για δεκαετίες από πυρκαγιές, αφήνει το λεκανοπέδιο με ελάχιστους πνεύμονες μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο. Ελπιδοφόρες οι ενέργειες του ΣΠΑΠ που προετοιμάζει μεγάλη αναδάσωση μες τον Ιανουάριο, αλλά και άλλων φορέων που βρίσκονται πολύ κοντά στην πραγμάτωσή τους.
Λίγη…ιστορία
Η Πεντέλη, το πάλαι ποτέ καταπράσινο βουνό της Αττικής, αποτελεί ένα σημαντικό πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, μιας και βρίσκεται βορειοανατολικά της Αθήνας σε απόσταση 18 χλμ. από το Κέντρο.
Ο κύριος λόγος όμως για τον οποίο η Πεντέλη έγινε γνωστή από τους αρχαίους χρόνους, είναι τα μάρμαρά της. Το περίφημο Πεντελικό μάρμαρο χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη για την κατασκευή των περισσότερων αττικών αρχιτεκτονικών και γλυπτικών αριστουργημάτων της κλασικής περιόδου. Κατά τους αρχαίους χρόνους το πεντελικό μάρμαρο αποτέλεσε εξαγώγιμο προϊόν της Αθήνας. Έτσι, πολλά σπουδαία μνημεία που συναντάμε διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν κατασκευαστεί από το μάρμαρο της Πεντέλης. Επίσης, τα λατομεία της Πεντέλης υπήρξαν η κύρια πηγή μαρμάρου για την κατασκευή του Παρθενώνα και των υπολοίπων κτισμάτων της Ακρόπολης. Το μάρμαρο της Πεντέλης χρησιμοποιήθηκε και για την κατασκευή του Παναθηναϊκού Σταδίου (Καλλιμάρμαρο).
Η Πεντέλη στην αρχαιότητα αποτελούσε Δςήμο της Αττικής. Κατά το μεσαίωνα ιδρύθηκε η Ιερά Μονής Πεντέλης, ενώ ο γεωργοκτηνοτροφικές οικισμός που αναπτύχθηκε είναι γνωστός ως “Κουφός”, προσελκύοντας Σαρακατσαναίους βοσκούς και Μαραθωνείς αγρότες. Στη νεότερα χρόνια, η ευρύτερη περιοχή προσελκύει λατόμους που έρχονται από όλη την Ελλάδα για να εκμεταλλευθούν το ξακουστό μάρμαρό της.
Η σύγχρονη κοινότητα ιδρύθηκε το 1934 και έγινε Δήμος πριν λίγα μόλις χρόνια. Δυτικά του Δήμου Πεντέλης βρίσκεται ο οικισμός που κατοικήθηκε αργότερα, η Νέα Πεντέλη.