Τις γενικές κατευθύνσεις για την εκπόνηση του Β1 σταδίου της Μελέτης Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Χαλανδρίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου
Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις, το μελετητικό γραφείο που έχει αναλάβει την αναθεώρηση του ΓΠΣ θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση αυτού του σταδίου της μελέτης.
Την εισήγηση για το θέμα πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μύρων Ανδριανάκης, αφού πρώτα υπογράμμισε το γεγονός ότι η μελέτη που θα εκπονηθεί θα περάσει από μακρά διαδικασία συζητήσεων, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.
Τι προβλέπεται
Τα βασικά σημεία της εισήγησης της διοίκησης αναφορικά με τις βασικές κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν για τη σύνταξη του Β1 σταδίου της μελέτης αναθεώρησης του ΓΠΣ του Χαλανδρίου, έχουν ως εξής:
Οι γενικές κατευθύνσεις
Σχέση με το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας.
Είναι γεγονός ότι ο Δήμος εντάσσεται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας. Δέχεται πιέσεις και υπόκειται σε εξαρτήσεις θετικές για την ανάπτυξή του αλλά και αρνητικές ως προς την επιβάρυνση στο αστικό περιβάλλον. Η αναθεώρηση οφείλει να ανταποκριθεί στους παράγοντες αυτούς.
Ο Δήμος θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως υποδοχέας νέων οικονομικών δραστηριοτήτων τριτογενούς κατά κανόνα τομέα, στον βαθμό που οι εγκαταστάσεις αυτές περιορίζονται σε αυστηρά επιλεγμένες και οριοθετημένες περιοχές που ήδη έχουν διαμορφωθεί. Όριο ανάπτυξης αυτής είναι και ο κορεσμός τους χωρίς δυνατότητα αύξησής τους ή διάχυσής τους στις περιοχές κατοικίας. Για τις χρήσεις αυτές θα πρέπει να προβλέπονται μέτρα ώστε να μην επιβαρύνονται οι γειτονικές περιοχές κατοικίας.
Κατευθύνσεις για την πολεοδομική οργάνωση του Δήμου
Α. Οικιστικό περιβάλλον.
Ο κύριος στόχος της αναθεώρησης είναι η λήψη μέτρων για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος των περιοχών κατοικίας. Κάθε επιμέρους θέμα που αφορά το ΓΠΣ θα πρέπει να υπόκειται στο κριτήριο αυτό.
Β. Η γενική πολεοδομική οργάνωση.
Στον Δήμο δημιουργούνται ολοκληρωμένα δίκτυα χώρων πρασίνου, ανοιχτών χώρων και κοινωφελών εγκαταστάσεων, πεζοδρόμων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατοδρόμων, αξόνων και σημείων που αναδεικνύουν τα μνημεία και τους χώρους για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τα δίκτυα που συνδέουν τους κύριους χώρους δραστηριοτήτων και κυρίως το κέντρο με τα τοπικά κέντρα και δευτερεύοντα με τους σταθμούς του μετρό και το δίκτυο κυκλοφορίας που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, υπηρετεί σε συντονισμό τα παραπάνω δίκτυα.