Η ταινία «Το Δέντρο που Πληγώναμε», του Δήμου Αβδελιώτη προβλήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολύκεντρου «Ηλέκτρα Αποστόλου», δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές των σχολείων της πόλης να παρακολουθήσουν μια από τις πιο ρομαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου για την παιδική αθωότητα.
Λίγα λόγια για το έργο
Η ταινία, παραγωγής του 1986, αφηγείται την ιστορία δύο μικρών αγοριών, τα οποία θα περάσουν μαζί τις καλοκαιρινές διακοπές σε κάποιο μαστιχοχώρι της Χίου το 1960, ενώ το ένα από τα δύο θα γνωρίσει το πρώτο ερωτικό «σκίρτημα» για μια συνομήλική του κοπέλα.
Το «Δέντρο που Πληγώναμε» έλαβε πολλές διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανάμεσα τους, ειδική μνεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, βραβείο ευρωπαϊκής επιτροπής ταινιών νεότητας του Φεστιβάλ Βερολίνου, Χρυσός Ελέφαντας καλύτερης ταινίας και Αργυρός Ελέφαντας σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Νέου Δελχί. Συμμετείχε επίσης στην εβδομάδα κριτικής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1987.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, η ταινία εξασφαλίσθηκε με την συμβολή της εκπομπής «Μορφές Τέχνης», του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης, Επικοινωνία 94FM, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Κολιοβέτας, ενώ για τα παιδιά που δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν την ταινία στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο, ο Δήμος – σε συνεννόηση με την παραγωγή της – μοίρασε δωρεάν το φιλμ σε όλα τα σχολεία της πόλης.