Με τη βεβαιότητα ότι, αν και «κάποιος δισταγμός υπάρχει από κάποιους, αλλά ο κόσμος έρχεται, γιατί έχει ακούσει από άλλους πόσο βοηθήθηκαν από τα σεμινάριά μας …», η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΡΟΝΟΗ» του Δήμου Κηφισιάς, καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγγελική Πιτίδη, δίνει με σαφήνεια την ανάγκη που έχει ο σημερινός Έλληνας για ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Η Αγγελική Πιτίδη, μιλώντας αποκλειστικά στην «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», αναφέρεται στις νέες δράσεις του Κέντρου που… έφερε μαζί του το Φθινόπωρο, για τα προβλήματα που έχει οξύνει η σημερινή κατάσταση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και για τη μάστιγα των ναρκωτικών, της βίας στα σχολεία και ιδιαίτερα για τα προβλήματα που προκαλεί η προβληματική χρήση του διαδικτύου.
Έτσι…
Βρίσκεστε στη θέση της προέδρου του «ΠΡΟΝΟΗ» αρκετά χρόνια. Ποιά τα καλά και ποιά τα κακά αυτής της ενασχόλησης;
Μόνο καλά θα είχα να αναφέρω! Είναι ένα Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, που όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει, προσφέρει συνεχή εκπαίδευση και στήριξη σε παιδιά, γονείς και δασκάλους, ώστε να καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις δυσκολίες, τις προκλήσεις της ζωής, να δίνουν ανώδυνες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, ώστε να διατηρείται η αρμονία και οι υγιείς σχέσεις μέσα στην οικογένεια και μέσα στα σχολεία. Αυτό δίνει χαρά και ικανοποίηση σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη του Κέντρου, αλλά και στο αξιόλογο τμήμα των εθελοντών που διαθέτουμε.
Ποιά προγράμματα και ποιες δράσεις ετοιμάζει το «ΠΡΟΝΟΗ» για τη νέα χρονιά;
Από τη φετινή χρονιά, τα προγράμματα και οι δράσεις που έχουμε ετοιμάσει απευθύνονται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, καθώς και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται.
Έτσι…
Για τους μαθητές, έχουμε ετοιμάσει παρεμβάσεις για την πρόληψη του αλκοόλ, του καπνίσματος, των ναρκωτικών, της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου, του σχολικού εκφοβισμού, το σχολικό και όχι μόνο άγχος των μαθητών και, γενικότερα, σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους, θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε και σε αιτήματα που θα προκύψουν.
Για τους εκπαιδευτικούς, ήδη έχουμε ξεκινήσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΟΚΑΝΑ, σεμινάρια επιμόρφωσης. Συγκεκριμένα, θα επιμορφώσουμε τους εκπαιδευτικούς σε προγράμματα αγωγής, θα τους παρέχουμε το κατάλληλο υλικό για να μπορούν να το αξιοποιήσουν στις συναντήσεις με τους μαθητές, αλλά και τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους ίδιους με μακροπρόθεσμες συναντήσεις για πιθανές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν από την εφαρμογή των προγραμμάτων, καθώς και τον εκπαιδευτικό τους ρόλο.
Τα προγράμματα για τους εκπαιδευτικούς εφέτος θα εστιάσουν στην εκπαίδευση τους στην Καταξιωτική Συστεμική Διερεύνηση, μια προσέγγιση που ενισχύει τα ψυχικά μας αποθέματα, τις έμφυλες ταυτότητες και την εκπαίδευση στην αγωγή υγείας μέσω της Τέχνης, μια καινοτόμο εκπαιδευτική, που διαφέρει από τις διδακτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται έως σήμερα.
Για τους γονείς, μέσα από τις ομάδες γονέων με θεματολογία που καλύπτει από τη διαχείριση των συγκρούσεων στην οικογένεια, την ενίσχυση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, τη θέσπιση κανόνων στην οικογένεια με αγάπη, την ενημέρωση για τις εξαρτήσεις μέχρι και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Η θεματολογία μας στις ομάδες γονέων συνεχώς διευρύνεται, προκειμένου να καλύψει τον απαιτητικό σημερινό γονεϊκό ρόλο.
Για τα ζευγάρια, εφέτος θα παρέχουμε και μια ομάδα εστιασμένη σε αυτά, διότι, δυστυχώς, τα διαζύγια έχουν αυξηθεί σε ποσοστό περίπου 40%, οπότε είναι σημαντικό να παρέχουμε συμβουλευτική σε επίπεδο πρόληψης, για να ενισχύσουμε τις δεξιότητες των ζευγαριών, που θα τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της σχέσης τους.
Όσον αφορά την Ατομική και Οικογενειακή Συμβουλευτική θα συνεχίσουμε και εφέτος να παρέχουμε συνεδρίες για θέματα εξαρτήσεων ή γενικότερα ψυχικής υγείας. Στο «ΠΡΟΝΟΗ» παρέχουμε βραχεία συμβουλευτική, έως 4 – 5 συνεδρίες, αλλά, εάν χρειαστεί περαιτέρω θεραπευτική παρέμβαση, το παραπέμπουμε σε εξειδικευμένο δημόσιο φορέα.
Διακοπή καπνίσματος: θα συνεχίσουμε τις ομάδες διακοπής καπνίσματος μέσω ψυχολογικής υποστήριξης. Είμαστε ένα από τα λίγα Κέντρα στην Ελλάδα που παρέχει αυτή την ευκαιρία στους καπνιστές! Ας μας αξιοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι.
Εκπαίδευση Εθελοντών: Η ομάδα εθελοντών μας είναι η «ψυχή» του Κέντρου μας. Αποτελείται από 25 εθελοντές, οι οποίοι εκπαιδεύονται και, στη συνέχεια, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο! Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για αυτήν την ομάδα, διότι μάς υποστηρίζει για να μπορούμε να διευρύνουμε το έργο μας!
Εκπαίδευση φοιτητών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων σε συνεργασία με τα πανεπιστήμιά τους.
Λειτουργία ιστοσελίδας facebook και Instagram για να ενημερώνουμε για τις δράσεις μας και να επικοινωνούμε με τον κόσμο.
Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, συμμετοχή σε συνέδρια, επιμόρφωση της επιστημονικής ομάδας με περαιτέρω εκπαιδεύσεις και γενικότερα αφού εργαζόμαστε στην κοινότητα, με τη βοήθεια όλων των ομάδων μας, θα προσπαθήσουμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες.
Η κοινωνική κατάσταση σήμερα ποιά προβλήματα έχει μεγιστοποιήσει;
Τη βία στα σχολεία, την εξάρτηση από το διαδίκτυο, το αλκοόλ, τα διαζύγια, την αποξένωση, την αύξηση των αυτοκτονιών, την αλλαγή των τρόπων που επικοινωνεί η οικογένεια. Παρατηρούμε να μεταναστεύει στο εξωτερικό, για οικονομικούς κύριος λόγους, κάποιο μέλος της οικογένειας και η οικογένεια να επικοινωνεί μέσω του διαδικτύου, χωρίς να έχει καταφέρει ακόμα να το «φυσιολογικοποίησει».
Βλέπετε «απεξάρτηση» της κοινωνίας από τη μάστιγα των ναρκωτικών;
Οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, καθώς και η προβληματική χρήση του διαδικτύου, η οποία είναι διαταραχή συμπεριφοράς. Στη χώρα μας, γενικότερα, χρειαζόμαστε αρκετή δουλειά σε επίπεδο πρόληψης για το κάπνισμα, το αλκοόλ, την ινδική κάνναβη και την σωστή χρήση του διαδικτύου. Εάν οι παρεμβάσεις πρόληψης ενταχθούν εντός του σχολικού ωραρίου, όπως γίνεται στα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη, θα βελτιώσει τα δεδομένα μας. Σήμερα, δυστυχώς, ειδικά στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο εκπαιδευμένος εκπαιδευτικός μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα αγωγής υγειάς, εκτός σχολικού ωραρίου, ενώ εμείς αδειοδοτούμαστε να εφαρμόσουμε έως 3 με 4 παρεμβάσεις απευθείας στους μαθητές.
Αυτή βέβαια η ματαίωση, σαφώς και δεν μας αποθαρρύνει. Απεναντίας, μας πεισμώνει για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την πρόληψη! Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι έχει περιορισθεί η εξάρτηση από τα ναρκωτικά, τουλάχιστον, στον πληθυσμό που εμείς συναναστρεφόμαστε.
Από την όλη πορεία λειτουργίας, έχετε επισημάνει τον δισταγμό των πολιτών να προστρέξουν στο «ΠΡΟΝΟΗ»;
Κάποιος δισταγμός υπάρχει από κάποιους, αλλά συνήθως τα μέλη έρχονται, γιατί έχουν ακούσει από άλλους πόσο βοηθήθηκαν από τα σεμινάρια του «ΠΡΟΝΟΗ». Γι’ αυτό, πολύ συχνά, έχουμε λίστα αναμονής για τα σεμινάρια.