Πλήθος κόσμου, εκμεταλλευόμενο και τις καλές καιρικές συνθήκες, έδωσε το «παρών» στους εορτασμούς που διοργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς, για να τιμήσει την 84η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Ανήμερα το πρωί της Εθνικής Επετείου σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα, ενώ πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου. Ακολούθησε στο Ηρώο της Κηφισιάς, στο Ζηρίνειο, η επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Χρήστο προς τιμήν των πεσόντων.
Στέφανα κατέθεσαν, ο δήμαρχος Κηφισιάς, ο αντισυνταγματάρχης Υλικού Πολέμου Αλέξανδρος Τσίρας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Χιωτάκης, η διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς, αστυνόμος Ά Ελένη Σαατσάκη, το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Διονύσιος Φάκος καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Κηφισιάς «Ανδρέας Κατεβαίνης».
«Μια από τις πιο ένδοξες και λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας»
Στη συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν πεζή στην πλατεία Πλατάνου, όπου ο δήμαρχος Κηφισιάς εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, στον οποίο υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι η ημέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 «στην Κηφισιά, “την πόλη του ΟΧΙ”, στον Δήμο μας, γράφτηκε μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας. Το “ΟΧΙ” στις 28 Οκτωβρίου του 1940 απέναντι στη φασιστική εισβολή και η ηρωική αντίσταση του λαού μας αποτελούν μια από τις πιο ένδοξες και λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας. Η σημερινή ημέρα αναβιώνει στη μνήμη μας την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στην επιβολή και την τυραννία. Μια ημέρα που μας θυμίζει πως οι αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη δεν είναι ποτέ μάταιοι.
Όταν ο Ιωάννης Μεταξάς, λίγα μέτρα μακριά από εδώ, είπε το ιστορικό “Πόλεμος, λοιπόν”, δηλαδή “Όχι” στους κατακτητές, δεν είπε μόνο “Όχι” σε μια ξένη δύναμη. Είπε “Όχι” στη βία, στην αδικία, στην υποταγή. Η απάντησή του ήταν η φωνή ολόκληρης της Ελλάδας, η φωνή κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας που αγωνίζονταν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Και αυτή η φωνή αντήχησε στα βουνά της Πίνδου, στις πόλεις και στα χωριά μας.
Σήμερα, καλούμαστε να αναλογιστούμε το κόστος αυτής της ελευθερίας. Να θυμηθούμε τους ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι. (…)
Για την Κηφισιά μας, η γιορτή αυτή έχει μια επιπλέον βαρύτητα, καθώς αποτελεί την “πόλη του ΟΧΙ, αφού εδώ εκτυλίχθηκαν τα ιστορικά γεγονότα τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου. Αλλά και όταν το σκότος της Κατοχής έπεσε πάνω στη χώρα, η Πηνελόπη Δέλτα από το σπίτι της στην Κηφισιά έδωσε τέλος στη ζωή της για να μη δει τη χώρα της υπόδουλη στην πιο σκοτεινή δύναμη που αντίκρισε η ευρωπαϊκή ήπειρος.
Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μια ημερομηνία. Είναι μια παρακαταθήκη, μια κληρονομιά που μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για την προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε καιρούς δύσκολους, σε καιρούς που φαίνεται πως οι αξίες μας δοκιμάζονται, ας αναλογιστούμε το θάρρος των προγόνων μας. Ας εμπνευστούμε από την αφοσίωσή τους και ας την εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας.
Ας γιορτάσουμε τη σημερινή ημέρα με περηφάνια και ευγνωμοσύνη. Ας τιμήσουμε τους ήρωες του ’40, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις.
Με πράξεις που ενώνουν τον τόπο μας, με δράσεις που προάγουν την αλληλεγγύη και την κοινωνική πρόοδο.
Σήμερα, ας φωνάξουμε “Ζήτω η 28η Οκτωβρίου! Ζήτω η Ελλάδα!” τόνισε ο Βασίλης Ξυπολυτάς, ευχόμενος «χρόνια πολλά» σε όλους.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την εντυπωσιακή παρέλαση, μαθητών και μαθητριών όλων των σχολείων και βαθμίδων του Δήμου, του Ερυθρού Σταυρού, του Λυκείου Ελληνίδων, των Προσκόπων, Οδηγών αλλά και αθλητικών Συλλόγων, υπό τους ήχους των πατριωτικών εμβατήριων της μπάντας του Δήμου.
Το θερμό χειροκρότημα κέρδισαν και τα επιβλητικά αγήματα του Στρατού, με τη διμοιρία των Τεθωρακισμένων από το ΚΕΤΘ Αυλώνας, καθώς και το πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, που για πρώτη φορά, τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του «Όχι» στον Δήμο Κηφισιάς. Επίσης το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, έδειξε τη δυναμική του, μαζί με την ισχυρή Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών (Ο.Ε.Δ.Δ.) και το νεοϊδρυθέν Δημοτικό Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, εντυπωσίασαν τα μηχανοκίνητα, όπως ο αυτοκινούμενος εξομοιωτής πυρκαγιάς της Πυροσβεστικής «Fire Dragon», το θηριώδες «Jumbo Track Multi», τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας με πυροσβεστικό και εκχιονιστικό εξοπλισμό, αλλά και Drone.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του πάρκινγκ της Πλατείας Πλατάνου, με παραδοσιακούς χορούς από τη Χορευτική Ομάδα του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Δήμου και κέρασμα στους πολίτες.
Τις φετινές εκδηλώσεις τίμησαν μεταξύ άλλων ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, ο δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης, αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Δήμου, κομμάτων, φορέων και εκπαιδευτικών.
Χρέη τελετάρχη εκτέλεσε ο υπεύθυνος Τύπου & Επικοινωνίας του Δήμου Κηφισιάς Ηλίας Παπαϊωάννου.
Κατάθεση στεφάνων σε Εκάλη και Ν. Ερυθραία
Οι επετειακές εκδηλώσεις είχαν αρχίσει την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, με την κατάθεση στεφάνων στα μνημεία Πεσόντων Εκάλης και Νέας Ερυθραίας, παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς, της ανεξάρτητης βουλευτού Αθηνάς Λινού, εκπροσώπων του Δήμου, μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών, φορέων, εκπρόσωπων πολιτιστικών & αθλητικών συλλόγων, ενώσεων και πολιτών.
Στην Πλατεία Κέννεντυ της Εκάλης, η τελετή άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Γεώργιο. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών & Δημοτικής Ενότητας Εκάλης Πέτρο Σφηκάκη, από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Εκάλης και της Σχολής Μάνου, από την οποία μάλιστα δύο μαθητές απήγγειλαν και ποίημα καθώς επίσης και από τον Εξωραϊστικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Εκάλης και τον Αθλητικό Όμιλο Εκάλης. Σύντομους χαιρετισμούς απηυθύναν ο Π. Σφηκάκης και η Α. Λινού, οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στους ήρωες της εποποιίας του 1940 και στην κληρονομιά που άφησαν στις επόμενες γενεές με την θυσία τους για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Στην αντίστοιχη εκδήλωση της Νέας Ερυθραίας, ο πατέρας Αθανάσιος τέλεσε στο Ηρώο της πόλης την επιμνημόσυνη δέηση.
Ο Βασίλης Ξυπολυτάς, στον χαιρετισμό του, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους, έκανε λόγο για μία «ήμερα τιμής και μνήμης για τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας». Απευθυνόμενος στους μαθητές τόνισε πως «η αυτοθυσία των προγόνων μας αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για το πως πρέπει να προστατεύουμε τα ιερά και τα δίκαια και να θυσιαζόμαστε για αυτά» και τους ζήτησε να γιορτάζουν τη σημερινή ημέρα, όπως και αυτή της 25ης Μαρτίου, ως μέρα τιμής και παραδείγματος για τη συνέχεια του ελληνικού κράτους.
Η τελετή συνεχίστηκε με την κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Ν. Ερυθραίας Δημήτρη Ανδρεαδάκη, ο οποίος τόνισε πως «το φως που εκπέμπει η Ελλάδα σε όλο τον πλανήτη δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ», τους μαθητές σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας, τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού «Σοφία Γκίκα», Ενώσεις, Σωματεία κ.α..
Το Τοπικό Τμήμα Κηφισιάς του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, αντί για στεφάνι, είχε καταθέσει χρηματικό ποσό για τους Πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς στο Ξυλόκαστρο.
Και οι δύο εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων και τον Εθνικό Ύμνο.
Ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου
Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Οκτωβρίου ο εορτασμός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Κηφισιάς.
Του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο σεβ. μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος, με συλλειτουργούς τον σεβ. μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιο από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας και τον σεβ. μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλο.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως αρχιμ. Νικάνωρ Καραγιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Δημητρίου.
Έπειτα πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της πόλης η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του εορτάζοντος Αγίου και της Τιμίας Κάρας του Οσίου Αθανασίου Χαμακιώτου, την οποία υποδέχθηκε την Παρασκευή ο ναός, προεξάρχοντος του σεβ. μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας. Την πομπή συνόδευσε η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς «Ανδρέας Κατεβαίνης, κληρικοί και πλήθος κόσμου.
Τις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Πολιούχου της Κηφισιάς τίμησαν με την παρουσία τους -μεταξύ άλλων- η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού, η αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πολυχρόνης Μπαϊρακτάρης και Νικόλαος Χιωτάκης, ο δήμαρχος Κηφισιάς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λίλα Παπαδημητρίου, ο γ.γ. Γιώργος Κοκκόλης, αντιδήμαρχοι, ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook